Oogst voorspellen blijkt lastig en dus is goede businesscase moeilijk

Nog geen Nedervanille in het schap en het geld is op

Nedervanille was de grote belofte van drie jaar geleden, maar de proef om vanille uit Nederlandse kassen binnen drie jaar in de supermarkt te hebben, is mislukt. Inmiddels is de subsidie op en willen banken het onderzoek niet financieren. De onderzoekers achter het project hopen nu op een samenwerking met een zakelijke partner, schrijft RTL Nieuws.

Aan de Wageningen Universiteit wordt al sinds 2012 geëxperimenteerd met het telen van vanille in Nederlandse kassen. De eerste paar jaar op eigen initiatief van onderzoeker Filip van Noort. Later kwamen daar financiers en kwekers bij.

De laatste peulen worden in oktober dit jaar geoogst, maar officieel is de kasproef ten einde. Het is niet gelukt om vanille uit Nederlandse kassen rendabel te maken, vooral omdat het lastig blijkt de oogst te voorspellen, aldus Van Noort. Hij voert naar eigen zeggen gesprekken met een geïnteresseerde buitenlandse partij die het onderzoek wil voortzetten.

Vanille-importeur Henk de Kroon van Vanille B.V. is ondertussen kritisch over het onderzoek. "Ik noem dit leunstoelwetenschap. Het onderzoek loopt zolang de subsidie binnenstroomt. Er is niet gekeken naar het historische proces van de teelt."

Lees hier verder.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven