Spanje: Helft avocado's Costa Tropical valt op de grond als gevolg van storm

De storm die de afgelopen dagen de Costa Tropical in Granada teisterde, met rukwinden van tot wel 90 kilometer per uur, heeft negatieve gevolgen had voor telers in de regio. Bijna de helft van de avocado-oogst, die al bijna klaar was om geoogst te worden, is verloren gegaan. De kosten voor de sector bedragen mogelijk meer dan een miljoen euro.

Toen het donderdag hard begon te waaien en de Aemet (Meteorologische Dienst van de Staat) code oranje afgaf, begonnen telers het ergste te vrezen. Ze wisten dat de gevolgen voor hun teelt ernstig zouden kunnen zijn en dat is ook het geval geweest. De woordvoerder van de afdeling Tropisch Fruit van landbouworganisatie COAG, Juan Camacho, stelde zaterdag dat er geraamd wordt dat 50% van de avocado's op de grond gevallen is. Hij merkte daarbij wel op dat het nog moeilijk is om een precies cijfer te geven, omdat de schade sterk verschilt tussen de verschillende teeltbedrijven, afhankelijk van hun ligging.

In ieder geval verzekerde Camacho dat de verwoesting "behoorlijk groot" is. Tot en met zaterdag waren telers bezig met het oprapen van fruit van de grond om te zien wat er nog gered kon worden. Camacho legde uit dat de avocado's, als ze eenmaal op de grond gevallen zijn, niet meer als eersteklas product afgezet kunnen worden. Er blijven dan twee opties over. De eerste is dat het fruit naar de markt gaat als tweedeklas product. Het is dan geschikt voor directe consumptie, maar wordt tegen een lagere prijs afgezet. De andere optie is dat ze gebruikt worden voor de vervaardiging van andere producten, zoals guacamole; in dat geval wordt er nog minder per kilo betaald.

Voor sommige telers zijn de gevolgen groter dan voor anderen. Sommigen hebben 30.000 kilo aan van de grond geraapte avocado's geleverd aan de marketeers die de avocado's afzetten. Voor hen zullen de verliezen enorm zijn.

Om een idee te krijgen van de gevolgen van de storm: volgens ramingen is er ongeveer  500.000 kilo avocado op de grond gevallen. Voor een kilo werd ongeveer 2,40 euro betaald, dus dat betekent dat de verliezen mogelijk de 1,2 miljoen euro overstijgen. 

Gevolgen voor cherimoya

Voor de cherimoya heeft de storm ook gevolgen gehad, maar in mindere mate. Camacho raamde dat er mogelijk rond de 20% van de oogst verloren is gegaan. De reden dat de wind dit fruit niet zo hard geslagen heeft als de avocado's is dat de teeltbedrijven zich over het algemeen in andere gebieden vinden en dat de cherimoya's minder kwetsbaar zijn. Toch zullen de cherimoya-telers ook te maken krijgen met verliezen als gevolg van de storm.

Hoewel de raming in het geval van avocado's is dat de verliezen iets meer dan een miljoen euro zullen bedragen, kunnen er nog geen preciezere cijfers gegeven worden. Zodra al het gevallen fruit is verzameld, naar de marketeers gebracht en geclassificeerd is op basis van de schade, zal er een veel preciezere berekening van de totale schade gemaakt kunnen worden.

In ieder geval maakte de woordvoerder van COAG duidelijk dat de situatie alle telers in de regio getroffen heeft. Ook stelde hij dat de storm zich op het meest ongunstige moment voordeed, aangezien de meeste telers nu, of in ieder geval niet later dan begin januari, zouden zijn begonnen met oogsten. Dat betekent dat er avocado's verloren zijn gegaan die al bijna hun optimale staat van rijpheid hadden bereikt.

Bron: ideal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven