FruitMasters gebruikt als eerste in Nederland RAFNXT+ etiketten. Een nieuwe generatie blanco en ‘groene’ papieren etiketten. Deze duurzame labeloplossing is een kleine stap voor FruitMasters, maar een grote in het steeds duurzamer wordende beleid.

Een volledig duurzame fruitketen met oog voor mens, milieu en rendement. Dat is de ambitie van FruitMasters, onze leden én onze klanten. Daarom zoekt FruitMasters continu naar nieuwe duurzame mogelijkheden in de markt, haar dienstverlening en de sourcing van producten. Het is dan ook logisch dat onze interesse werd gewekt door de duurzame materialen van grondstof fabrikant UPM Raflatac. Inkoper bij FruitMasters Jochem Kuipers was enthousiast, maar ook voorzichtig. Eerst zien en dan geloven, was het motto. En dus volgde er in samenwerking met Etiket Nederland vanaf september 2017 een test van zes maanden met de RAFNXT+ etiketten. De uitkomst: goede resultaten én een flinke milieubesparing.

Groene etiketten voor FruitMastersResultaten
“De RAFNXT+ etiketten gebruiken minder papier en dus minder grondstoffen. En omdat er meer etiketten op een rol gaan, hoeven we minder vaak van rol te wisselen. Dat werkt een stuk efficiënter,” ervaart Jochem. Meer etiketten op een rol betekent ook minder transport en dus minder CO2-uitstoot. “Een reductie van 5% ten opzichte van het vorige etiket”, berekent hij. “En natuurlijk zijn de grondstoffen afkomstig uit gecertificeerde productiegebieden. RAFNXT+ labels zijn 100% FSC- of PEFC-gecertificeerd.”

Duurzame fruitketen
Om het RAFNEXT+ etiket te produceren, wordt er bij de productie op jaarbasis 10% energie minder verbruikt ten opzichte van het vorige etiket. “Dit staat gelijk aan het verlichten van een straatlantaarn voor circa 30 jaar,” weet Jochem. “Ook het waterverbruik tijdens de productie van de etiketten werd teruggedrongen met 8%. Dat is vergelijkbaar met ruim 103 wasprogramma’s van een wasmachine. De vermindering in CO2-uitstoot staat gelijk aan de opname van een boom over 183 jaar. Zo werken we met elkaar aan een vruchtbare toekomst!”

Geen zichtbaar verschil
Hoe ervaart de klant de nieuwe labels? Die vraag was nog even spannend, bekent Jochem: “Ik hield er voorzichtig rekening mee dat de RAFNXT+ labels mogelijk uitdagingen zouden geven die reguliere labels niet hebben. Maar in praktijk blijkt dat onze klanten geen verschil merken. ‘Een win-winsituatie dus!'”