Indiase granaatappelexporteurs krijgen te maken met hogere MRL-eisen

Met een bumperoogst is het Indiase granaatappelseizoen in volle gang. Geraamd wordt dat 85.000 ton in 2018/19 wordt geëxporteerd. Maar enkele landen, zoals Europa, Rusland, Indonesië en China, hebben dit jaar strengere MRL's voor de granaatappelimport uit India ingesteld.

Prabhakar Chandane van de Maharashtra Pomegranate Growers Research Association: “MRL (maximale residulimiet) voor druiven in Europa is gewoonlijk 75 mg/kg maar voor granaatappelen is het teruggebracht naar 2 mg/kg, waardoor het voor granaatappeltelers moeilijk is om het fruit te exporteren. We hebben geschreven naar de Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) om tussenbeide te komen en om concessies bij de EU te verzoeken door de grens terug te brengen naar 10mg/kg." 

Vorige jaar probeerde de coöperatie dit ook, maar het was tevergeefs. "De teelt is geraamd op 1,5 miljoen ton en de export zou op 85.000 ton moeten liggen." Bijna 10.000 ton zal naar de EU geëxporteerd worden, 30.000 ton naar Bangladesh, 40.000 ton naar West-Azië en 5000 ton naar andere landen.

Financialexpress.com meldde dat vorig jaar landen als China, Indonesië en Rusland besloten om strengere MRL's op te leggen voor de druivenimport uit India.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven