Chili: Eenderde van bewerkte aardappelproducten wordt geïmporteerd

Volgens berichtgeving van het Chileense Aardappel Consortium is een derde van de bewerkte aardappelproducten, die in het land vermarkt worden, import. Zolang Chili geen vooruitgang boekt in deze sector, zal de prijs van het product onderhevig blijven aan instabiele schommelingen, stelt het Consortium.

Na het vernemen van de cijfers van statistisch bureau INE, benadrukten ze vanuit het Consortium de noodzaak van het aanmoedigen van investeringen in de oprichting van een nationale verwerkingssector voor dit product. Dat zou namelijk leiden tot een verbetering van de prijzen en een stabielere markt. Bovendien zou het toegevoegde waarde bieden aan de nationale teelt.

Volgens de algemeen manager van de handelsassociatie, Luis Miquel, zou een nationale verwerkingssector een grotere zekerheid bieden in de continuïteit van de productafzet, wat op zijn beurt de sector zou helpen extreme schommelingen te vermijden.

Miquel voegde toe dat er dan ook overheidsmaatregelen genomen moeten worden voor het creëren van het juiste investeringsklimaat. In de huidige omstandigheden zouden kleine groepen telers namelijk gedwongen worden om al hun vermogen te hypothekeren, met een hoog risico voor hun eigen voortbestaan.

Ten slotte merkte hij op dat de Chileense nationale aardappelteelt goed was voor 90 % van de niet-bewerkte aardappel in het land, waar dit in andere telende landen niet meer dan 20 % is vanwege de risico's die een grotere aanwezigheid kan hebben voor de stabiliteit van de prijzen en de teelt.

 

Bron: biobiochile.cl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven