Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Romain Cools over de frietoorlog met Colombia

“Europa moet zijn tanden laten zien en als het nodig is bijten’’

Tholen – De Belgische, Nederlandse en Duitse aardappelindustrie is bang dat het steeds moeilijker wordt om diepvriesfriet naar de Zuid-Amerikaanse markt te exporteren. Colombia heeft aangekondigd antidumpingheffingen in te voeren op diepvries aardappelproducten uit België, Nederland en Duitsland.

“De bedreiging wat de Colombia-case betreft is vrij beperkt. Er gaat een relatief beperkt volume richting de Colombiaanse markt die momenteel goed is voor een totale invoer van 47.000 ton in 2017/2018. Daarvan exporteert België 27.000 ton, Nederland 11.000 ton, de VS 3.600 ton, Canada 2.200 ton en Duitsland 1.400 ton. Daar zit ook precies de kern van het verhaal”, vertelt Romain Cools van Belgapom. “De procedure is door de lokale telersorganisatie Fedepapa die samenwerkt met het lokale verwerkingsbedrijf. Daarnaast richt het dossier zich enkel tegen België, Nederland en Duitsland. Niet tegen de VS en Canada, die qua volume belangrijker zijn dan Duitsland."

"Wat wij ook vaststellen in het Colombia dossier dat er wordt verwezen naar Zuid-Afrika en Brazilië, die reeds zo’n procedure hebben gestart en gefinaliseerd. En onze derde bezorgdheid is dat het dossier zelf “appelen” met “citroenen” vergelijkt. Men vergelijkt de marges van de friet die Nederland en België op de lokale markt brengen met de marges van het product dat op de Colombiaanse markt wordt afgezet. Dit zijn totaal andere producten maar toch houdt men in het dossier hiermee nergens rekening ondanks de herhaalde druk vanuit Europa..”

Domino-effect
De percentages zijn nog niet bekend, maar men verwacht dat deze aan de lage kant zullen zijn. “Dit illustreert dat het ook om een politieke kwestie gaat. De boerenorganisatie die het dossier heeft ingediend heeft de nationalistische viool gespeeld om politieke steun te krijgen”, aldus Cools. “Wat ons het meest zorgen baart is dat het al het derde dossier op rij is en we hebben al signalen opgevangen dat buurlanden opgeroepen worden om hetzelfde te doen. Het gevaar is dat je een domino-effect krijgt en daarom hebben wij de Europese Commissie gevraagd een definitief einde te stellen aan deze praktijken. We stellen voor dat Europa een klacht neerlegt bij de WTO. Wanneer Colombia veroordeeld wordt, betekent het ook een einde aan alle andere landen die aspiratie hebben om dit te doen. Die landen gaan er vanuit dat Europa enkel maar zal blaffen, maar niet zal bijten. Wij willen dat Europa zijn tanden laat zien en indien nodig zal bijten.”

Zuid-Afrika & Brazilië
Volgens Cools gaat het dus niet enkel over de Colombia-case, maar alle mogelijke gevallen. De Zuid-Afrika beslissingen dateert uit 2014 en in 2019 moet beslist worden of dit verlengt zal worden. “De kans is groot dat dit wel weer verlengd zal worden. In Brazilië zijn we direct naar de rechter gestapt, maar de rechtbank kijkt niet eens naar de zaak. In Zuid-Afrika hebben de heffingen wel degelijk geleid naar een (tijdelijke) daling van de import en in Brazilië is het volume hetzelfde gebleven enkel de leveranciers zijn veranderd. Heffingen worden aan een individueel bedrijf toegekend en ieder krijgt zijn eigen heffing”, zegt Romain. “Waarom richt men zich in deze dossiers tegen Europa? Dan denk ik dat er een politieke ondertoon in zit.”

Beschermende maatregelen
Het is van belang dat de methodiek een halt wordt toegeroepen en dat andere landen niet geïnspireerd raken. “We hebben al geluiden gehoord uit Peru en Argentinië, maar na de Brexit kan hetzelfde gebeuren en het Verenigd Koninkrijk een procedure starten. De effecten hiervan op de totale aardappelketen in Europa kunnen niet onderschat worden. “En een klein pikant detail: uiteindelijk is de lokale consument de dupe van de heffingen. De marges gaan omhoog en de lokale consument moet meer gaan betalen voor zijn of haar frietjes.”

Voor meer informatie:
Romain Cools
Belgapom
Sint-Annaplein 3
9290 Berlare
Romain@fvphouse.be  
www.belgapom.be