Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruim 70 deelnemers tijdens ledenbijeenkomst GroentenFruit Huis over VerpackG

"Goed voorbereid op nieuwe Duitse verpakkingswetgeving''

Gisteren vond de ledenbijeenkomst over de nieuwe Duitse verpakkingswetgeving (VerpackG) plaats in het HortiVERSum, Zoetermeer. Ruim 70 deelnemers lieten zich informeren over de nieuwe wetgeving, de daaruit voortvloeiende verplichtingen en de praktische inregeling hiervan binnen het bedrijf. De bijeenkomst werd georganiseerd door GroentenFruit Huis in samenwerking met DNHK en Landbell.Per 1 januari 2019 verandert de Duitse verpakkingswet (VerpackG) ingrijpend. De verplichtingen voor bedrijven die producten naar Duitsland exporteren nemen toe en er zullen nieuwe sancties (boetes) komen. Dit heeft o.a. impact op de wijze van aanmelding en registratie van verpakkingshoeveelheden.Om de leden hierover zo goed mogelijk te informeren organiseerde GroentenFruit Huis een ledenbijeenkomst op dinsdag 16 oktober. Landbell, het duale systeem waar GroentenFruit Huis een collectief voor leden heeft, presenteerde meer informatie over de nieuwe Duitse wetgeving. Veel bedrijven krijgen met deze nieuwe wetgeving te maken en dit leverde veel vragen op bij de deelnemers. N.a.v. deze vragen wordt er een Q&A opgesteld waarbij de belangrijkste vragen worden beantwoord.Wat verandert er?
De belangrijkste wijziging is dat er vanaf 1 januari 2019 een nieuwe overkoepelende instantie komt: “Zentrale Stelle”. Alle duale systemen worden hier verplicht bij aangesloten. Elk bedrijf dat verpakte producten als “Erstinverkehrbringer” (d.w.z. degene die verantwoordelijk is voor de producten tijdens de grensovergang) naar Duitsland exporteert en in omloop brengt, moet zich bij de Zentrale Stelle melden. De verpakkingshoeveelheden moeten dan zowel bij het duale systeem als bij de Zentrale Stelle gemeld worden.

Tijdens de bijeenkomst ontvingen de leden een stappenplan over hoe de aanmelding bij de Zentrale Stelle in zijn werk gaat.


Cécile Gainche van Landbell

Collectief contract
Sinds 2009 heeft GroentenFruit Huis in samenwerking met de Duits-Nederlandse Handelskamer een collectief contract met een duaal systeem in Duitsland. Leden kunnen hierdoor profiteren van aantrekkelijke tarieven door bundeling van de totale verpakkingshoeveelheid van alle deelnemers.
Daarnaast worden alle leden van het collectief door de DNHK ondersteund bij hun administratieve taken, zoals bijvoorbeeld bij het indienen van de meldingen bij het duale systeem. Ook kunnen de leden altijd bij de DNHK terecht met hun vragen rondom de verpakkingswet. 

Publicatiedatum: