Grote variëteit zelfpluk citrusbomen

Leefstijlen veranderen, net als de eetgewoonten. Misschien is het beter om te zeggen dat de manier waarop we tegen voedsel aankijken is veranderd. Inmiddels zijn er stedelijke moestuinen waar groenten en fruit wordt geteeld dat de concurrentie aangaat met het schap in de supermarkt.

Ondernemer Antonio Torre met een Calamondino boompje (kruising van mandarijnenrassen)

Supermarkten hebben nu een voorraad bladgroenten die worden geteeld met geavanceerde systemen. Hetzelfde geldt voor restaurants, waar groenten en microgroenten worden geteeld, zodat ze onmiddellijk beschikbaar zijn.

Deze trend omvat ook de mogelijkheid om fruit direct van de boom op het bord te serveren. En dat is waar een Siciliaanse kweker slim op in speelt.

Dit is de reden waarom het Sicliaanse Rete Vivaistica Siciliana zijn sierteeltproductie aanpaste om planten te kweken die alleen eetbaar fruit opleveren. Er wordt dus volledig ingespeeld op de trend.

Citroenen in pot

Antonio Torre, agronoom en technisch manager van Rete Vivaistiva Siciliana, vertelt over deze omslag.

"Tot drie jaar geleden teelden we alleen planten voor sierdoeleinden en we hielden ons aan de regels die in Italië en Europa gelden. In overeenstemming met de EC-verordening 396/2005 zijn we overgestapt om mee te gaan met de trend waarbij citrus met boom en al op de tafels van luxe restaurants worden geserveerd. Dit zijn weliswaar nicheclubs, maar aan de andere kant breidt de mogelijkheid om enkele kilo's perfect eetbare citrus op een kleine boom te hebben zich uit", zegt Torre.

Finger limes

"Naast de klanten die die hobbykwekers zijn, hebben we ook klanten uit de professionele voedselindustrie, zoals de horeca, en daarom hebben wij ons gericht op nul-residuen in ons fruit. Om fruit te verkrijgen dat niet alleen goed is maar ook gezond, wenden wij ons tot de protocollen van de Itaka Crop Solution. Binnen een paar jaar willen we gaan starten met het implementeren van biologische teelttechnieken. Helaas is er wel veel tijd nodig voor de bureaucratische procedure die door de huidige wetgeving wordt vereist", zegt Torre. 

Video-interview met Antonio Torre

Rete Vivaistica Siciliana bestaat zeven kleine bedrijven, allemaal homogeen per type product en telt in totaal 10 hectare grond dat goed is voor een totaal van 250.000 potten per jaar.

De producten
• citroen
• rode citroen
• bergamot
• chinotto
• grapefruit
• kumquat
• calamondino
• mandarijn
• combava of papeda
• finger limes
• groene limes
• rode limes
• boeddha’s hand
• cedar

Boeddha's hand

"Onze producten bereiken heel Europa dankzij groothandelaren die ze ook in Italiaanse en Internationale winkelketens plaatsen. De verwerking vindt plaats in onze faciliteiten waar de planten worden gecontroleerd en vervolgens worden verpot in gekleurde potten voor het transport. Dit vergemakkelijkt het vervoer, waarbij de temperatuur tussen de 14 en 16 graden ligt. We werken volgens de MPS-certificering, waarin alle vereisten met betrekking tot  energie- en waterbesparing, afval, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn vastgelegd. Dit vinden wij als bedrijf een belangrijk aspect", concludeert Antonio Torre.

Contact:

Rete Vivaistica Siciliana
Via Ponte Cicero Vigliatore, sn
98050 – Terme Vigliatore (ME)
Te.: +39 333 49 97 303
Email: vivaiinrete@gmail.com
Web: www.vivaiinrete.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.