Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerteelt Noord-Amerika volop in beweging

Al meer dan 30 jaar worden in Canada op grote schaal komkommers geteeld, maar lang bleef de export naar de Verenigde Staten beperkt. Nu komt hier verandering in, mede door de introductie van de minikomkommer. In tegenstelling tot in Europa, is dit in Noord-Amerika een heel gangbaar type.

“In de Verenigde Staten werden traditiegetrouw meer ‘slicers’ gegeten”, vertelt Crop Advisor John DeVries van Rijk Zwaan. “Een vollegrondskomkommer met een dikkere en donkere schil en vaak ook zaadjes van binnen. De Canadese komkommers bleven daardoor vrijwel allemaal in eigen land.” Zo’n 10 jaar geleden begon dit langzaam te veranderen. “Nu wordt ongeveer 35 procent van de productie geëxporteerd naar de VS. Bovendien gaat het niet meer alleen om de traditionele lange komkommer; kleinere types zijn in opkomst.”


Minikomkommers zijn in Noord-Amerika breed verkrijgbaar


Lang vers

Tot nu toe is het meest succesvolle nieuwe type de minikomkommer met een lengte van 11 centimeter en een gewicht van 85 gram. Minikomkommers zijn al langer bekend in Noord-Amerika, maar al meer dan 30 jaar worden in Canada op grote schaal komkommers geteeld, maar lang bleef de export naar de Verenigde Staten beperkt. Nu komt hier verandering in, mede door de introductie van de minikomkommer.
In tegenstelling tot Europa, is dit in Noord-Amerika een heel gangbaar type. Ze werden voornamelijk als nicheproduct gezien. De afgelopen jaren is daar langzaam verandering in gekomen. “Winkelketens hebben het product nu succesvol geïntroduceerd bij het grote publiek”, vertelt DeVries. “Steeds meer consumenten kennen het product, niet alleen meer immigranten die ze uit hun land van herkomst kennen.” De minikomkommers worden verkocht in tray packs; een styrofoam type tray met één laag van meestal 6 vruchten. De trays worden ingeseald met plastic. “Dit zorgt niet alleen voor een verse uitstraling van het product op het schap, het houdt de komkommers ook langer vers.”

Ideale snack

Het handzame formaat maakt het een ideaal product om te snacken, zowel voor onderweg als voor thuis. “Als je een of twee komkommertjes uit de verpakking haalt, is het met deze verpakking heel makkelijk om de rest vers te houden. Met name voor schoolgaande kinderen is het product ideaal. De minikomkommer is een gezonde aanvulling bij de boterham en door zijn handige formaat past hij prima in een broodtrommel.”

Veel mensen vinden hem ook lekkerder dan een gewone komkommer, weet DeVries. “Relatief zit er minder water in dit type; daardoor heeft hij een wat andere, knapperigere structuur.” Nóg kanppiger dan de minikomkommer is de snackkomkommer: ook dit product krijgt nu langzaam voet aan de grond in de VS. “Ze zien er ongeveer hetzelfde uit maar zijn half zo groot en daarom nog geschikter om te snacken”, weet DeVries. “Bovendien is ook de produceerbaarheid prima. Zowel in Canada als in de Verenigde Staten worden cocktailkomkommers al met succes op grotere schaal geteeld.”

Teeltontwikkelingen

Nadat komkommer jarenlang exclusief in Canada geteeld werd, beginnen er nu ook in de Verenigde Staten grote producties los te komen. Deze bedrijven liggen vooral in het zuiden van het land, waar het mogelijk is om ook in de wintermaanden goede producties van een hoge kwaliteit te bereiken. Op dit moment wordt in de VS op ongeveer 36 hectare komkommers geteeld naast de 265 hectare in Canada. In beide landen geldt dat de teeltsystemen zich ontwikkelen. Steeds meer telers schakelen over op een hogedraadteelt, waarmee ze een hoger percentage klasse I kunnen oogsten.

Bron: Seeds & Services, Rijk Zwaan

Publicatiedatum: