Frankrijk: staatshulp aan tuinders was illegaal


De hulp die de Franse staat tussen 1992 en 2002 verleende aan groente- en fruittelers, was illegaal. Dat heeft de Europese rechtbank uitgewezen. In totaal werd in deze periode ruim 330 miljoen euro geschonken aan Franse groente- en fruittelers om de economische gevolgen van een tijdelijk productieoverschot te verzachten en om de marktprijs te regulariseren.

De hulp, onder de naam "plans de campagne", werd betaald vanuit een kas die beheerd werd door meerdere comités die landbouworganisaties samenbrengen. Deze kas bestond voor 30 tot 50% uit vrijwillige bijdrages van producenten. Volgens de rechtbank was het echter met name Oniflhor, een rijksinstelling, die op eenzijdige wijze beslissingen nam over de financiële maatregelen voor de "plans de campagne" en hadden de comités geen enkele inbreng in de toepassing van de maatregelen.

In januari 2009 had de Europese Commissie al vastgesteld dat de betreffende staatshulp niet verenigbaar is met de algemene marktregels. De Commissie besloot dat al het geld terug in de kas gebracht moest worden. Zowel Frankrijk als producentenorganisaties Fedecom en Producteurs de legumes de France hadden een bezwaar ingediend tegen het besluit van de Commissie. De uitspraak van de Europese rechtbank heeft echter de beslissing van de Europese Commissie bevestigd.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.