Jan Vermeiren, Exofi:

"“Prijsniveau kiwi’s dit seizoen stuk lager door grote oogst"

Tholen - "Op de kiwimarkt is momenteel sprake van veel competitie", zegt Jan Vermeiren van Exofi. "Het Franse seizoen is moeilijk begonnen omdat er nog grote volumes uit Nieuw-Zeeland op de markt waren. Normaal begint het Franse seizoen rond 15 november en dan zijn de meeste Nieuw-Zeelandse al weg. Dit jaar waren de Nieuw-Zeelandse kiwi's vier weken langer op de markt en tot op heden zijn er nog steeds kleine volumes uit dit land. Het grootste deel Nieuw-Zeelandse zijn nu weg en de klanten zijn overgestapt naar de Franse. Vorig jaar hadden we rond deze tijd al merkelijk meer Franse kiwi verkocht dan nu. Gelukkig is de kiwimarkt de laatste dagen weer aangetrokken en is er een zeer goede vraag richting kerst.""Daarnaast ligt de productie uit de verschillende landen dit jaar een stuk hoger. Uit het Noordelijk Halfrond kwam 12% meer volumes. De oogst in Italië kwam 18% hoger uit en in Frankrijk was de oogst 8% groter dan vorig jaar. Door de grotere volumes zal het prijsniveau van Europese kiwi's dit seizoen mogelijk een stuk lager liggen dan vorig jaar."

Qua prijzen zijn er grote verschillen. "De Griekse liggen gemiddeld rond de 1 euro/kg , de Italiaanse 1,30 en voor de Franse wordt het meest ontvangen, namelijk 1,80. Dit komt omdat Franse kwalitatief het beste zijn", vertelt Jan. Vermeiren heeft al meer dan 20 jaar de merkenverdeling in de Benelux van het merk Sikig, marktleider in Franse kiwi. "Sikig is de grootste aflader in Frankrijk en levert 18% van de totale productie." De handelaar verwacht niet dat de prijzen dit seizoen nog erg gaan stijgen. "Deze zijn over het algemeen het hele seizoen rond hetzelfde niveau en zullen niet ineens omhoog schieten. Het zal een moeilijk jaar worden."

"Naast dat de kwaliteit van de Franse kiwi's goed is, zijn onze klanten ook te spreken over de maatvoering dit seizoen. De laatste jaren was er een tekort aan grote maten, maar nu zijn er voldoende 20 en 23 stuks in 3-kilo kisten voorradig. Onze afnemers hebben het liefst zo groot mogelijke kiwi's. Het suikergehalte van de Sikig kiwi’s is op dit moment optimaal. Er worden suikerwaarden tussen de 15 en 20 brix gemeten, wat uitzonderlijk hoog is. We zien dan ook hoopvol het Sikig-seizoen tegemoet bij Exofi."

Voor meer informatie:
Exofi Fresh Market BVBA
Jan Vermeiren
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
Tel: +32 2 243.12.49
GSM: + 32 475 86.09.80
info@exofi.be
www.exofi.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.