focus op verbeteren van smaak en productiviteit

Australisch veredelingsprogramma zoekt aardbeien voor de toekomst

Tholen - Veelbelovende nieuwe veredelde Australische aardbeirassen werden vorige week tentoongesteld op de open dag van de aardbeientelersorganisatie. Veredelaars, telers en biologen kwamen bijeen op de proefvelden van Wandin North om de toekomst van de Australische aardbeiensector te bespreken. De focus bij het veredelingsprogramma lag dit jaar op het verbeteren van smaak en productiviteit.

Biospecialist Eddie Pang zei dat de veredeling van aardbeien voor het Australische klimaat zich toespitst op productiviteitsverhoging, waarbij de consumenten meer kleur, smaak en aroma mogen verwachten. "Zaken als zonnebrand, resistentie tegen rot en bladluizen zijn belangrijke onderdelen bij de veredelingsprogramma’s", zei Pang. Hij sprak ook over hoe Australische rassen zich onderscheiden tegenover de Nederlandse, Amerikaanse en Japanse rassen in de Australische teelt.


Sweet succes: Vertegenwoordigers van de sector en veredelaars v.l.n.r. Jason Hingston, Sam Violi, Karen Spencer, Len O'Connor, Hinga Marsh en John Howard op de open dag.

Drie belangrijke rassen Adina, Juliette en Kalinda werden spreekwoordelijk onder de microscoop gelegd en gelden als succesverhalen van het veredelingsprogramma.

Op de open dag bespraken zij ook de noodzaak voor steviger rassen, die niet kneuzen en gemakkelijk geplukt kunnen worden. Volgens projectmanager Hinga Marsh was de open dag een kans voor de sector om te zien wat het kan verwachten en waar de telers kunnen proeven om te zien of we vooruitgang boeken bij de smaakverbetering.

"Fenotypische kenmerken, zoals uiterlijk, smaak, kleur, vorm, geur, resistentie tegen insecten en stevigheid zijn allemaal aspecten die wij zoeken. We willen een goede vrucht met een hoog productieniveau en die bij de consument komt in de conditie zoals door u gewenst”, aldus Marsh. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.