Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gevoelig zijn de nieuwe appelrassen nu eigenlijk?

De gevoeligheid van Kanzi en Rubens voor vruchtboomkanker is alom bekend. Maar hoe gevoelig deze rassen zijn, blijkt uit meerjarig onderzoek van dr. Gerd Palm uitgevoerd in das Alte Land op drie verschillende praktijkbedrijven. In vergelijking met het standaardras Elstar had Braeburn een relatief geringe gevoeligheid voor vruchtboomkanker. De clubsoorten Kanzi en Rubens zijn gevoelig. In het onderzoek lagen de rassen Elstar, Jonagold Marnica, Kanzi, Red Topaz, Braeburn Mariri Red en Rubens.

Per ras zochten de onderzoekers op de bedrijven vijf maal twintig bomen uit die op het oog kankervrij waren. De teler behandelde de percelen. In 2006 tot en met 2008 werden de percelen zes tot zeven keer beoordeeld op zichtbare kankerplekken. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen kankerplekken op de stam, stamverlenging en zijtakken. Bij de in totaal gemarkeerde 100 bomen telde men na drie groeiseizoenen de kankerplekken op de stam inclusief de verlenging. Het standaardras Elstar kwam uit op 40 zichtbare kankerplekken per 100 bomen, Jonagold op 59, Kanzi 97. Bij Topaz en Braeburn was de aantasting in verhouding laag met respectievelijk 8 om 9 kankerplekken. Bij Kanzi viel op dat het aantal kankerplekken in het derde jaar explosief toenam vergeleken met Jonagold. De beoordelingen op het zijhout gaven geen verrassingen in vergelijking met de beoordeling van de stam. Op Elstar ontwikkelde zich in drie jaar tijd 12 kankerplekken op 100 bomen, op Topaz 14 en op Braeburn slechts 3. Jonagold had 53 kankerplekken en Kanzi spande de kroon met maar liefst 274 kankerplekken. Bij Kanzi ontstonden binnen een jaar (tussen december 2007 en november 2008) in totaal 226 infecties, gemiddeld 2,3 per boom.

Rubens werd op een ander bedrijf onderzocht. Op dit tweede praktijkbedrijf had Elstar in drie jaar tijd 36 kankerplekken op de stam plus verlenging ontwikkeld en Rubens met 89 plekken wel 2,5 maal zoveel. Het verschil was iets kleiner voor wat betreft de infecties op de zijtakken. Daar waren bij Elstar 46 kankerplekken zichtbaar en bij Rubens 65.

Laag aantastingniveau

Op het derde praktijkbedrijf lag het aantastingniveau beduidend lager. In het eerst jaar van beoordeling vonden de onderzoekers daar geen aantasting. In het tweede beoordelingsjaar vonden zij de eerst kankerplekken en in het derde jaar nam die waarneming duidelijk toe.

Na drie onderzoeksjaren waren 12 kankerplekken gevonden op het standaardras Elstar, 10 plekken op Kanzi en 6 plekken bij Braeburn op de stam inclusief de verlenging. Kankerplekken op de zijtakken gaven grotere verschillen, bij Elstar betrof dit 15 stuks, bij Braeburn 13 en bij Kanzi bijna driemaal zo veel, namelijk 41
kankerplekken.

Bron: Mitteilungen
Publicatiedatum: