Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"„Lira zal in de rest van het seizoen verder dalen"

Duitse importeurs rekenen op verdere koersdaling Turkse lira

Turkije bevindt zich momenteel in een situatie die continu slechter wordt wat betreft de koersdaling van de lira en inflatie die omhoog schiet. Volgens het bureau voor de Statistiek in Ankaralagen de prijzen in juli vergeleken bij het voorgaande jaar 15,85% hoger. Welke invloed heeft dat op de importeurs en handelaren in Duitstalig gebied? Drie importbedrijven uit Duitsland en Oostenrijk uitten zich over de actuele situatie.



Prijzen van vruchtgroenten stabiel
De koers van de lira tegenover de euro is in ieder geval in de afgelopen jaren niet zo zwak geweest, vertelt een importeur van Turkse specialiteiten, gevestigd in het Frischezentrum Frankfurt. "Interessant genoeg merken we momenteel geen hele grote prijsverschillen bij de Turkse producten. In tegendeel, want afgelopen week hebben we vooral de vruchtgroenten uit Turkse teelt tegen gelijke of hogere prijzen afgezet."

 

Volgens de specialist zijn er voor groothandelaren met een grote Turkse clientèle momenteel geen mogelijkheden om hun producten uit alternatieve landen af te nemen. "De Turkse retail evenals de gastronomieleveranciers vormen een wezenlijk deel van de huidige fruithandel in Duitsland. Bij een bepaald deel van het Turkse productpalet bestaat er daadwerkelijk ook geen echt alternatief, zoals dat in bepaalde seizoenen ook het geval is bij Duitse, Nederlandse en Spaanse producten."

Wat betreft het seizoen van Turks citrus dat voor de deur staat, zal het koersverval van de lira volgens de groothandelaar geen verschil maken. "We gaan wederom van een overaanbod uit waardoor leveranciers en telers verliezen zullen maken. Vooral op het gebied van Turks fruit is er continu een overaanbod, waardoor veel producten onder de kostprijs aangeboden moeten worden. Deze situatie is echter onafhankelijk van het koersverval."

Verdere koersdaling verwacht
Ook in de Oostenrijkse groothandel is de buitengewone toestand van de lira momenteel te merken. De producten die bijgekocht worden, zijn naar verhouding duurder omdat men in euro's en dollars inkoopt. "De hele productie stijgt tegelijkertijd ook continu en dat merkt men nu langzaam in de handel'', bevestigt een importeur uit Wenen. "Daar komt natuurlijk nog bij dat de verpakkingen naar verhouding geleidelijk duurder worden, aangezien de koers gewoon niet in evenwicht is. Het is momenteel weliswaar een kleine stijging, maar als dit aanhoudt, wordt het op den duur toch problematisch. We gaan er vanuit dat de situatie tijdelijk stabiliseert, maar voor de rest van het seizoen schat ik in dat de koers van de lira nog verder zal dalen.''

Moeilijkheden bij het dekken van de kosten
Een woordvoerder van een importfirma van de Großmarkt München verklaart dat hij bij zijn werk op zich niks merkt van het verval van de lira. Het bedrijf heeft uitsluitend overeenkomsten in euro's gesloten en importeert alleen vijgen uit Turkije. "We merken alleen dat er dit jaar meer vijgen zijn en dat de prijzen daardoor heel laag zijn." Het is echter pas het begin van het seizoen en daarom verwacht hij een nog groter prijsverval. Voor de exporteurs in Turkije wederom is de situatie heel slecht, aldus de deskundige: "Zij krijgen weliswaar euro's maar hebben daarmee ook de grootste problemen om de kosten te dekken."

Alles bij elkaar lijken de handelaren van Turkse groenten en Turks fruit in Duitsland zelf niet al te zeer door het koersverval van de lira getroffen te zijn. Men is over het algemeen echter bezorgd wat de toekomst betreft.

 

Publicatiedatum: