Veel Amerikaanse groenten- en fruithapjes voor baby's bevatten lood

Een nieuw onderzoek heeft vastgesteld dat 20% van de onderzochte babyvoeding lood bevat. Vruchtensappen zijn de grootste boosdoeners. In 89% van het onderzochte druivensap werd lood aangetroffen, in 67% van het gemengde sap, in 55% van het appelsap en in 45% van het geteste perensap. De onderzoekers troffen in de babyvarianten van appel- en druivensap vaak meer lood aan dan in de reguliere varianten.

Babyvoeding op basis van wortelgewassen bevatte in 65% van de gevallen lood, en wortelen die gebruikt worden voor babyvoeding bevatten vaker lood dan gewone wortelen. Ook in 47% van de crackers en koekjes werd lood aangetroffen, evenals in 29% van het onderzochte fruit, met inbegrip van sap, en in 4% van de ontbijtgranen.

De EDF (Environmental Defense Fund), die het onderzoek liet uitvoeren, roept de federale autoriteiten en fabrikanten op om het loodgehalte te verlagen. Ondertussen adviseren deskundigen om kinderen een zo gevarieerd mogelijke voeding in afgepaste porties aan te bieden en de blootstelling aan andere bronnen van lood zo mogelijk te vermijden.

Blootstelling aan lood wordt in verband gebracht met gezondheids-, gedrags- en leerproblemen. Om de blootstelling aan lood via de voeding te meten, analyseerde het EDF gegevens van de FDA (Food and Drug Administration) van de periode 2003 tot 2013, waarbij in 20% van de 2.164 onderzochte babyvoeding lood werd gevonden en in 14% van de overige onderzochte monsters.

Bron: aappublications.org 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven