Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verlaging kredietstatus Zuid-Afrika gunstig voor fruitexport

De verlaging van de kredietwaardigheid van Zuid-Afrika door kredietbeoordelaar S&P ( Standard and Poor's) naar een BBB-status, ofwel 'junkstatus', is op zichzelf slecht nieuws voor telers in het land maar voor fruitexporteurs biedt hij ook lichtpuntjes. 

Volgens econoom Wessel Lemmer zal de koers van de rand dalen na de verlaging van de kredietstatus. De rentetarieven zullen stijgen wat de huidige zwakke economische groei verder zal afremmen. Lemmer legt uit dat de zwakke munt leidt tot hogere kosten voor brand- en meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, machines en apparatuur, waardoor de totale inputkosten binnen de sector stijgen.

De zwakke rand biedt lokale telers echter één voordeel namelijk een sterkere concurrentiepositie op de internationale markt, wat het gevolg is van de lagere prijzen van Zuid-Afrikaanse exportproducten. Mogelijk zal dit aanleiding voor de sector zijn om de productie te verhogen. De export van wijn en fruit zullen het meest van de situatie profiteren.

Publicatiedatum: