Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote toename Oekraïense appel-, peer-, citrus- en bananenimport

Afgelopen jaar heeft Oekraïne de fruitimport uitgebreid van bananen, citrus, appelen en peren. Ook de export van Oekraïense groenten en fruit heeft zich dynamisch ontwikkeld.

In 2016 importeerde Oekraïne 31,6% meer bananen. Daarmee bereikte de import een volume van 192.000 ton. Ongeveer 82% van het fruit was Ecuadoraans, 10,5% kwam uit Colombia en de rest werd geïmporteerd uit Costa Rica. Vorig jaar was er sprake van een stijging van 26% in de citrusimport, die 292.000 ton bedroeg. Het meeste fruit kwam uit Turkije (ongeveer 60% van het aanbod), alsook uit Egypte en Spanje. 

Het importvolume van appelen en peren is ook duidelijk gestegen, met +51% ten opzichte van vorig jaar, met een totaal van 28.900 ton. Het aanbod werd gedomineerd door Polen (goed voor ongeveer 87% van de import) en Nederland. De import van steenfruit bedroeg ongeveer 30.000 ton en de belangrijkste producten waren abrikozen, perziken en pruimen. Over het algemeen steeg de steenfruitimport met ongeveer 54% vergeleken met 2015. De grootste leveranciers waren Griekenland, Spanje en Turkije.

Niet alleen de fruitimport in Oekraïne nam toe: groenten- en fruitexporteurs bereikten ook betere resultaten. De belangrijkste was de viervoudige toename voor kool, de drievoudige stijging van zoete paprika en de verdubbeling van het aantal komkommerzendingen. Er was ook sprake van een groei van 50% in het volume geëxporteerde tomaten. De meeste groei werd bereikt door zendingen bestemd voor de EU, voornamelijk van bessen, meloenen en watermeloenen.

Bovendien stegen de prijzen van Oekraïense producten vergeleken met vorig jaar. De knoflook-, aubergine- en courgetteprijzen gelden als prominente voorbeelden.
Publicatiedatum: