Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AGF-advocaat Hans Borsboom over Europees bankbeslag:

"Een nieuw incassomiddel dat door èn tegen AGF-bedrijven kan worden gebruikt"

Vandaag, 18 januari 2017, treedt de wet in werking die Europees bankbeslag mogelijk maakt. Wij vroegen AGF-advocaat Hans Borsboom om een toelichting.

AGF-incasso
Onbetaalde facturen kosten Nederlandse AGF-bedrijven een fortuin. In de praktijk blijkt het vooral lastig te zijn om vorderingen te incasseren op buitenlandse debiteuren die geen handel naar Nederland sturen en hier geen afnemers hebben. Door de introductie van het Europese bankbeslag zal de internationale incasso worden vereenvoudigd.

Bankbeslag in Nederland en daarbuiten
Het is algemeen bekend dat de Nederlandse wet de mogelijkheid biedt om bankbeslag te leggen. Hierdoor kan een crediteur die zijn geldvordering wil veiligstellen, banktegoeden van zijn debiteur blokkeren.

Een voorwaarde voor het bankbeslag is dat de debiteur een rekening aanhoudt bij een bank in Nederland. In de AGF-handel wordt lang niet altijd aan deze voorwaarde voldaan. AGF-handel is immers in belangrijke mate grensoverschrijdende handel. Er zijn dus tal van AGF-debiteuren die niet in Nederland bankieren.

Of het voor AGF-crediteuren mogelijk is om bankbeslag te leggen in een land buiten Nederland, is tot dusver altijd afhankelijk geweest van de nationale wetgeving van dat land.

Europees bankbeslag
Vandaag is Europese wetgeving van kracht geworden die het voor schuldeisers mogelijk maakt om in grensoverschrijdende zaken bankbeslag te leggen. Schuldeisers zullen hiertoe een standaardformulier moeten indienen bij een rechtbank die bevoegd is om het geschil tussen partijen te beslechten.

De nieuwe Europese wetgeving geldt, naast de bestaande nationale wetgeving, in alle lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Vanaf vandaag kan een bevoegde rechtbank een "Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen" uitvaardigen. Het bijzondere van dit bevel is dat het zonder meer ten uitvoer kan worden gelegd in een of meer van de 25 andere deelnemende EU-lidstaten. Bijzonder is ook dat een crediteur niet altijd met lege handen hoeft te staan als hij niet weet waar zijn debiteur bankiert. In bepaalde gevallen kan de rechtbank namelijk rekeninginformatie inwinnen, dat wil zeggen informatie aan de hand waarvan kan worden vastgesteld welke bankrekening(en) de schuldenaar aanhoudt.

Een incassomiddel dat door èn tegen AGF-bedrijven kan worden gebruikt
Europees bankbeslag is een nieuw incassomiddel dat natuurlijk niet alleen door, maar ook tegen AGF-bedrijven kan worden gebruikt.

Stel dat een exporteur uit Roemenië een partij fruit verkoopt aan een importeur in Nederland en dat de importeur weigert de koopprijs te betalen vanwege de kwaliteit van het geleverde. In veel gevallen zal de Roemeense rechtbank bevoegd zijn om kennis te nemen van de vordering tot betaling van de koopprijs en dus eventueel ook een Europees beslagbevel tegen de Nederlandse importeur kunnen uitvaardigen.

Nederlandse AGF-bedrijven die niet het risico willen lopen om op bevel van een buitenlandse rechtbank te worden geconfronteerd met een Europees bankbeslag, zullen met hun leveranciers en afnemers uit andere EU-lidstaten (uitdrukkelijk) overeen moeten komen dat alle geschillen zullen worden beslecht door de Nederlandse rechter. Een bijkomend voordeel van een dergelijke afspraak is dat de AGF-bedrijven zich steeds tot de Nederlandse rechter kunnen wenden als zij zelf Europees bankbeslag willen leggen.

Voor Nederlandse AGF-bedrijven verdient het hoe dan ook aanbeveling om met buitenlandse wederpartijen af te spreken dat geschillen zullen worden beslecht door een rechter of arbiter in Nederland. Want één ding is zeker: als er in een internationaal geschil moet worden geprocedeerd, zullen AGF-bedrijven dit liever in eigen land doen dan in het (verre) buitenland.

Voor meer informatie:
Hans Borsboom
Borsboom & Hamm N.V.
Weena 614
3012 CN Rotterdam
T 010-2012939
hans.borsboom@borsboomhamm.nl
www.borsboomhamm.nl

Publicatiedatum: