Jan Slothouber ruim 50 jaar actief in AGF-sector

"Vroeger was de handel nog een echte sport"

Tholen - Jan Slothouber, al zo'n 30 jaar actief bij groothandel Van Ravenswaaij in Veenendaal, neemt vrijdag 2 december officieel afscheid van de AGF-handel. "Ik ben nu al ruim 50 jaar in de sector aan het werk en wat mij betreft is het leuk geweest", vertelt Jan. "Ik heb veel meegemaakt. In de tijd dat ik in de handel werkte zijn veel exoten normale producten geworden die dagelijks worden gegeten. Broccoli was tientallen jaren geleden nieuw voor ons, tegenwoordig is die groente niet meer weg te denken. Een andere verandering is dat het assortiment breder is geworden, maar de bestellingen per product kleiner."

Het begon al op z'n 13e
Hij begon als meerijder op de vrachtwagen. "Mijn vader en oom hadden een eigen groothandel en ik reed graag mee in de wagen. Ik was nog erg jong, op mijn 13e ging ik al vaak op pad met één van de chauffeurs. Ik werd pas echt actief in het bedrijf toen mijn oom wegviel. Daarvoor kon ik nog wel eens ondeugend zijn en uitslapen, maar daarna werd het serieus en moest ik in gaan kopen op de veilingen. In 1985 hield het bedrijf helaas op te bestaan. Ik ging op zoek naar een nieuwe baan en kwam bij Van Ravenswaaij terecht. Hier heb ik zowel producten ingekocht als verkocht. Tot op de dag van vandaag ben er ik er trots op dat ik bij dit mooie bedrijf heb gewerkt. "


Links Jan Slothouber en rechts de zaak van zijn vader en oom.

Kleinhandel, groothandel, exporteur
Het aandeel kleinhandelaren neemt af, maar voor sommige groothandels is er zeker bestaansrecht, vindt Jan. "Er zijn nog maar enkele goede groothandels in Nederland. Je merkt dat het een voordeel is dat Ravenswaaij meerdere bedrijven heeft: van kleinhandel Goudreinet tot exportbedrijf Ravex. Op die manier creëren we onze eigen keten. We hebben veel in eigen hand. Zo lang je als bedrijf voldoende volumes verkoopt, zal het goed blijven lopen. Ik neem mijn petje ervoor af hoe ze het bij Van Ravenswaaij allemaal doen. Dat mag best eens gezegd worden!"

Volle wagens

Het mooiste van zijn baan vond hij het contact met de klant. "Er komen veel soorten klanten, van markthandelaren tot horecagroothandels. Vermeldenswaardig is dat Van Ravenswaaij altijd met volle vrachtwagens rijdt. Heen de bestellingen naar de klant en terug met een volle vracht verse handel. Tegenwoordig hoor je ook regelmatig van lege vrachten, maar wij hebben gelukkig altijd een tegenvracht. Er zitten jonge mensen in het bedrijf met nieuwe ideeën, ook dat is goed voor de toekomst."

Sport
Jan gaat de sector zeker missen. "Zelfs op vakantie ging ik groenten- en fruitafdelingen bekijken. Dat kan nu natuurlijk nog steeds, maar dan werk ik er niet meer in. Iedere dag is anders in de sector, dat is het mooie eraan. Vroeger was de handel nog een echte sport. Als je iets inkocht voor een kwartje, was het een sport om te verkopen voor 60 cent. Tegenwoordig kan dat niet echt meer, het is meer een kwestie van afspraken maken, wat minder spannend."

Vrije tijd
Hij is niet bang om zich te gaan vervelen. "Ik verwacht dat ik mijn tijd goed in kan vullen. We hebben een mooie achtertuin, die grenst aan een meer. In de zomer kan ik lekker het water op. Daarnaast is fietsen één van mijn hobby's. Dat kan ik nu vaker doen dan alleen in de vakanties."

Voor meer informatie:
Jan Slothouber
Email: Jan@ravenswaaij.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven