Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark O'Sullivan, BanaBay

"De bananenhandel verloopt moeizaam"

Im- en exporteur BanaBay is al een aantal jaar actief in de bananenhandel en heeft dit zich dit jaar zowel op nieuwe markten begeven als nieuwe producten geïntroduceerd. Hoe is het vandaag de dag op de bananenmarkt en wat is de invloed van de zwakkere munt en de lage bananenprijs? 

"Het is een vreemde markt de laatste tijd," legt BanaBay-directeur Mark O'Sullivan uit. "De bananensector heeft het moeilijk dit jaar. We hebben veel energie gestoken in het verbeteren van onze processen en communicatie en veel tijd in Ecuador doorgebracht om onze plannen opnieuw vorm te geven ter voorbereiding op een beter seizoen. Onze afhankelijkheid van de Ecuadoraanse aanvoer heeft ons dit jaar opgebroken wat betreft de mogelijkheid om in te spelen op de wisselende marktomstandigheden waarmee we te maken hadden."



"Een paar maanden lang namen de VS grote volumes bananen in Ecuador af en omdat we er nog niet volledig gesetteld zijn had dit effect op ons. Het ontwikkelen van de markt in de VS maakt onderdeel uit van onze bedrijfsstrategie voor volgend jaar zodat we ons kunnen aanpassen aan de schommelingen op de markt."

In heel Europa zijn de prijzen extreem laag geweest. Ook in Azië verloopt de handel moeizaam en Rusland heeft nog altijd een zeer lage cif-prijs. Met name de laatste drie maanden hebben een wissel op bedrijven in deze sector getrokken. 

"We hebben een project opgezet om verschillende leveranciers te zoeken maar zelfs met meer leveranciers denk ik niet dat het er dit jaar beter op zou zijn geworden," vertelt Mark. "De prijzen die men bereid is te betalen, zijn voor niemand werkbaar."

"De exitprijs is dermate hoog dat producenten een uitstekend jaar achter de rug hebben maar ieder ander in de keten heeft het de afgelopen drie maanden zeer moeilijk gehad," aldus Mark.

Diversifiëren aanbod
"We werken aan het diversifiëren van ons aanbod om het BanaBay merk beter te positioneren, onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn en de gaten die seizoenen en prijzen veroorzaken op te vullen. Het is ons volledig duidelijk dat we moeten diversifiëren. Mango's en avocado's zullen de twee voornaamste producten zijn die we gaan introduceren."

Beide producten zijn betrekkelijk nieuw voor BanaBay en het bedrijf werkt nog aan de ontwikkeling van zijn leveranciersbestand, evenals aan het uitbreiden van zijn huidige inkoopmogelijkheden voor bananen.

"We hopen in 2017 over een volledig leveranciersbestand te beschikken en jaarrond te kunnen leveren," vertelt Mark. "Het gaat over de teelt en ontwikkeling van deze producten naast onze bananencategorie."

"We verzamelen de feedback van onze klanten zodat we exact kunnen bepalen wat hun eisen zijn. Vervolgens stemmen we onze inkoop- en leveringsketen op af op deze vraag. Het is spannend om met deze producten aan de slag te gaan maar ook cruciaal voor het versterken van onze continuïteit, ook voor onze bananencategorie."

China
In China is de vraag naar bananen de laatste maanden minimaal. Iedereen heeft zijn volumes in Ecuador afgenomen en er is op dit moment ook een enorme aanvoer van lokale productie, waarvan de prijs veel lager ligt. De lokale productie domineert de huidige markt maar zo rond december zal de markt naar verwachting weer aantrekken. Van oudsher zijn er problemen met de aanvoer vanuit de Filipijnen naar China maar momenteel is er een mogelijkheid om naar China te exporteren, hoewel de prijzen €2,73 - €3,64 lager zijn dan een paar weken geleden, wat de huidige situatie op de markt illustreert."

Banabay heeft al eerder bananen in de Filipijnen gekocht en werkt aan de oprichting van een joint venture aldaar.

Instabiele munt
Aangezien het bedrijf Brits is en zijn rekeningen omzet in Britse ponden, moet het bedrijf sinds de Brexit rekening houden met het zwakkere pond. De zaken die in dollars gedaan worden lijden hier echter niet veel onder.

"Brexit zal een lange periode van onzekerheid tot gevolg hebben. Ondertussen is het voor ons van belang om ons bedrijf sterk te houden tijdens deze marktschommelingen. We hebben mogelijk nog een lange weg te gaan maar we vinden altijd wel een manier om hiermee om te gaan, we moeten gewoon harder werken en vindingrijker zijn."

Amsterdam Produce Show
BanaBay zal volgende week in Amsterdam deelnemen aan de eerste editie van de Amsterdam Produce Show die van 3 tot 5 november plaatsvindt in de Wester Gasfabriek. We vroegen Mark naar zijn verwachtingen voor deze beurs.

"Dit is het eerste evenement van zijn soort in Nederland en we zijn supporters van Tommy en zijn team. Het is moeilijk te zeggen hoe het zal zijn maar het zal waarschijnlijk meer invloed op ons hebben dan de London Produce Show omdat al ons fruit naar Nederland gaat. Het is interessant om te zien welke beslissingen er genomen worden en wie er aanwezig zullen zijn. De evenementen van Tom's team zijn echter altijd goed en we genieten van dit format omdat het zo verschilt van andere evenementen in de sector."

Mark vertelt bovendien dat hij deze periode van het jaar gunstig gekozen vindt voor een beurs. "Tegen het einde van het jaar starten doorgaans de onderhandelingen voor het komende jaar. Fruit Logistica wordt in februari gehouden wanneer alle contracten al rond zijn. Met 2017 voor de deur, zou dit dus weleens een vruchtbare beurs kunnen worden."


Voor meer informatie:
Mark O'Sullivan
BanaBay
Tel: +44 (0) 121 392 8750
Email: mark.osullivan@banabay.com

Publicatiedatum: