Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ING:

Goed nieuws uit VK is slecht nieuws voor de EU

Het lijkt wel de omgekeerde wereld. In plaats van dat het slechter gaat met de Britse economie als gevolg van het besluit om de EU te verlaten (Brexit) worden er juist tegenvallende cijfers over de economie van de eurozone gepubliceerd. Cijfers over het wel en wee van de Britse economie vallen daarentegen mee.
Ogenschijnlijk ondervindt de Britse economie nog maar weinig last van het Brexit besluit. Zo is de werkgelegenheid in de drie maanden tot en met juli met 177 duizend personen toegenomen en blijft het werkloosheidspercentage stabiel op 4,9%. Ook de winkelverkopen doen het goed. Weliswaar gingen er bij de Britse detailhandel in augustus vergeleken met de maand ervoor 0,3% minder spullen over de toonbank, maar die daling moet worden afgezet tegen de bijzonder grote stijging van 2,1% de maand ervoor. Mogelijk dat de winkeliers profiteren van het zwakke pond omdat aankopen van luxe artikelen zoals horloges of modeartikelen voor buitenlandse toeristen goedkoper zijn geworden.

Er lijkt een beeld te gaan ontstaan dat het, mede dankzij een versoepeling van het monetaire beleid van de Bank of England, eigenlijk wel meevalt met de eerder voorspelde negatieve gevolgen van een Brexit. Ook in de Britse politiek neemt de verdeeldheid over Brexit steeds verder af. Bij de Conservatieven lijkt er geen grote verdeeldheid meer te zijn en binnen Labour krijgt de groepering die een tweede referendum wil steeds minder steun.

Maar dat er nu nog niet zoveel te merken is van het besluit van de Britten om de EU te verlaten is niet zo vreemd. Het VK maakt immers nog steeds 'gewoon' deel uit van de EU en behalen op korte termijn zelfs voordeel uit de verzwakking van het pond. De negatieve gevolgen zullen zich vooral op langere termijn voordoen. Werkgevers geven in tal van enquêtes duidelijk te kennen het voorzichtiger aan te zullen gaan doen bij het doen van nieuwe investeringen en aannemen van personeel.

Het meevallende economische nieuws uit het VK steekt scherp af bij de cijfers die de laatste tijd over de economie van de eurozone verschijnen. In juli is de industriële productie met 1,1% gedaald ten opzichte van juni. De industrie heeft vooral last van een moeilijker internationale omgeving. De productiedaling in Duitsland (-1,9%) is in het bijzonder zorgwekkend omdat deze economie toch nog altijd als locomotief voor de gehele eurozone wordt gezien. De daling van het handelsoverschot van de eurozone van 23,8 naar 20 miljard euro in juli is ook een aanwijzing dat de eurozone het derde kwartaal niet goed begonnen is. De uitvoer daalde met 1,1% terwijl de invoer met 1,4% toenam.

Dat het ogenschijnlijk wel mee lijkt te vallen met de negatieve gevolgen van een Brexit en tegelijkertijd de economische berichten over de eurozone tegenvallen is niet zonder zorg omdat dit een steun in de rug zou kunnen zijn voor anti-EU groeperingen in andere landen.

Focus: het groeiperspectief van Nederland is verbeterd en de schatkist is op orde. Hiervoor is echter een hoge prijs betaald.

Maarten Leen, ING

Publicatiedatum: