Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iran geen paria meer

VS en EU heffen sancties tegen Iran op

Tholen - In reactie op de uitvoering van het nucleair akkoord dat Iran en de internationale gemeenschap (zes wereldmachten) afgelopen juli sloten, hief de internationale gemeenschap afgelopen weekend de sancties tegen Iran op. Dat betekent voor Iran een stap vooruit en opnieuw toegang tot de wereldmarkt.


Het internationale team onderhandelaars dat vorig jaar een akkoord bereikte.

De sancties werden ingesteld om de vermeende Iraanse ambitie een kernwapen te ontwikkelen. Daarom werd het land door de internationale gemeenschap verstoten van de wereldmarkt. De olie-export werd bemoeilijkt, vliegmaatschappijen konden geen nieuwe toestellen en reserveonderdelen kopen en de toegang tot het internationale financiƫle stelsel werd de Iraniƫrs ontzegd. In juli 2015 bereikten Iran en de internationale gemeenschap een akkoord over de nucleaire ambities van het land. In ruil voor verschillende maatregelen (zoals controles toestaan, minder uranium verrijking en VN toezicht accepteren), zouden de sancties die samenvallen met dit conflict opgeheven worden.

Zaterdag volgde de afkondiging dat de Verenigde Staten en Europa de sancties opheffen. Dat betekent dat Iran de wereldmarkt op kan met de olie. In reactie op deze ontwikkeling openden veel beurzen in het Midden-Oosten in het rood. De markt verwacht een verdere daling van de olieprijs, nu het aanbod stijgt. Naar verwachting kan de Iraanse olie-export groeien van 2,8 miljoen vaten per dag naar 3,5 miljoen vaten in 2017.

Daarnaast kunnen vliegmaatschappijen weer nieuwe toestellen aanschaffen en reserveonderdelen kopen. Maar belangrijker voor de internationale handel; sancties tegen de bankensector worden opgeheven. De sector krijgt weer toegang tot de internationale kapitaalmarkt. Doordat deze restricties opgeheven worden en er weer betalingsverkeer mogelijk is, kan de economie van het land aantrekken.

Overigens zijn alleen de sancties in relatie tot de nucleaire ambities van Iran opgeheven. Dat betekent dat de beperkingen die onder andere zijn opgelegd in verband met terrorisme of mensenrechten nog van kracht zijn. Dit zijn vooral beperkingen op strategische technieken en producten.

Desondanks biedt deze markt, het land telt 77 miljoen inwoners, veel potentieel voor verschillende sectoren. Minister Ploumen ziet kansen voor bedrijven in de watersector, landbouw en olie- en gasindustrie, dat liet de minister aan de NOS weten. Wel waarschuwt ze: "Het zal enige tijd duren voor Iran weer aangesloten is op het internationale betalingsverkeer. Ook blijft een aantal sancties in stand die in het verleden zijn afgekondigd vanwege mensenrechtenschendingen in Iran. Dat zal dus beperkingen geven," aldus de minister tegen de NOS.

De Nederlandse regering herschrijft het Handboek Iran, dat is binnenkort hier weer beschikbaar.