Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Voorzitter oppert mogelijkheid tijdens EU-terrorismetop

"Luxemburg: "Binnengrenzen Schengen maximaal twee jaar dicht"

Een tijdelijke uitsluiting van Griekenland uit de Schengenzone kan grote gevolgen hebben voor de andere landen binnen Schengen. Dat staat in een uitgelekt discussiestuk dat de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU morgen in Brussel bespreken.

In het stuk vraagt roulerend voorzitter Luxemburg de Europese Commissie of de binnengrenzen in de Schengenzone voor maximaal twee jaar kunnen worden gesloten.

Griekse nalatigheid
Het verzoek om weer te beginnen met controles aan de binnengrenzen is het directe gevolg van de nalatigheid van Griekenland bij de controle van de buitengrens van Europa. Hierdoor komen volgens schattingen dit jaar alleen al 1,2 miljoen vluchtelingen naar de EU. De afgelopen maanden zijn in verschillende Europese landen al binnengrenzen tijdelijk gesloten, bijvoorbeeld tussen Oostenrijk en Duitsland. Volgens de Schengencode is deze sluiting aan strikte voorwaarden verbonden en mag de sluiting maximaal een half jaar duren. Door het tekortschietende Griekse optreden aan de grens zijn er nu zo veel migranten illegaal in de EU dat de vluchtelingenstroom zo goed als onbeheersbaar is geworden.

Politiek gevoelig
Om een oplossing voor dit probleem te vinden, bespreken de ministers van Binnenlandse Zaken morgen dit vergaande voorstel. Of het tot een jarenlange sluiting van de binnengrenzen komt, is nog maar de vraag. Tornen aan Schengen ligt politiek zeer gevoelig. De poging van Luxemburg om de discussie verder onder druk te zetten wordt gezien als een drukmiddel om Griekenland te dwingen zich aan het Schengenakkoord te houden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.