niet gespecialiseerde impoteurs krijgen het moeilijk

Italiaanse bananenmarkt wordt opgeschud

"We hebben onze bananen altijd verkocht op de traditionele markten, maar vandaag de dag gaat 80% van de volumes naar retailers. We verkopen meer bananen in het noorden dan in het zuiden van Italië, waar het netwerk van retailers kleiner is. Maar we zijn aanwezig in alle Italië regio's en blijven onze verkoop uitbreiden, zowel in het noorden als het zuiden," zegt Luca Battaglio, voorzitter van Gruppo Battaglio, een van de grootste bananenimporteurs van Italië.Het importvolume bedraagt ongeveer 35 miljoen dozen, gelijk aan zo'n 680.000 ton. 8% hiervan wordt verkocht door Gruppo Battaglio. De Cavendish bananen van de groep komen uit Ecuador, Costa Rica, Colombia en de Dominicaanse Republiek, waar ook biologische en Fairtrade bananen vandaan komen. De transporttijd varieert van twee tot vier weken.

Gruppo Battaglio beschikt over twee faciliteiten, een in Turijn en een in Rome. Bananen, die aankomen in de havens van Savona en Genua worden naar de eerste gebracht, bananen in Civitavecchia naar de tweede. Het fruit wordt verkocht onder het premiummerk Battaglio en het discountlabel Alba. "De bananen worden altijd rijp verkocht. We verhandelen geen groene bananen," zegt Battaglio. "We hebben rijpingskamers in beide faciliteiten, waar het fruit opgeslagen kan worden om te rijpen."

"Dit jaar hebben we 55.000 ton bananen geïmporteerd: bijna 3 miljoen dozen (van 19 kg). We hebben ook bananen verkocht in Argentinië, waar we samenwerken met Cosur, een bedrijf uit de groep. Dit jaar lagen de volumes in Argentinië rond de 3.000 ton. In 2016 willen we dit verdubbelen. In Italië houden we onze afzet stabiel."


Luca Battaglio (rechts) en Augusto Rita, voorzitter van Cosur

2015 werd volgens Luca Battaglio gekenmerkt door de devaluatie van de Euro ten opzichte van de Dollar, die de prijzen opdreef. "In het eerste half jaar van 2015 was de situatie beter, omdat vraag en aanbod in balans waren en de kosten opvingen. In het tweede half jaar daarentegen waren de prijzen laag en de kosten hoger."

"We hopen nu op slecht weer, zodat het aanbod kleiner wordt. Het is moeilijk om de import en export op een slimme manier te beheren. Helaas kent het seizoen verschillende productiepieken, zodat de bananen zonder enkele strategie op de markt komen.""De markt bevindt zich dit jaar bovendien in een bijzondere situatie, waarin multinationals in Europa reorganiseren en het niet fuseren van Chiquita en Fyffes verschillende bijwerkingen had. "Ik hoopte dat de fusie door zou gaan, omdat Fyffes veel ervaring heeft in de teelt en verkoop van bananen en tropisch fruit, terwijl de Braziliaanse groep die uiteindelijk een contract met Chiquita tekende dit niet heeft. Ik hoop dat ze snel zullen begrijpen hoe de markt werkt. Daarnaast heeft Del Monte zijn evenwicht in Europa nog niet gevonden.""We zijn op weg naar een natuurlijke selectie, waarbij steeds minder ruimte is voor geïmproviseerde exploitanten. Dit betekent dat afwijkende bedrijven het moeilijk gaan hebben op de markt te blijven, terwijl bedrijven die investeren zullen groeien. Helaas zijn er steeds nieuwe factoren die dit proces bemoeilijken. Er zijn mensen die denken dat ze bananenhandelaar kunnen worden zonder kennis van de markt. Zodra ze erachter komen dat het moeilijker is dan gedacht, verlaten ze de markt zonder hun betalingsverplichtingen na te komen. Kleine telers zijn hier de dupe van. De drempel voor toetreding tot de bananenhandel is te laag met alle risico's van dien voor de markt."


Voor meer informatie:

Battaglio SpA
Interporto SITO Nord
Tredicesima Strada, 1
10040 Rivalta di Torino (TO) - Italy
Tel.: +39 011 3494444
Email: marketing@battaglio.it
Web: www.battaglio.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.