China tweede belangrijkste exportbestemming EU

Rusland is vorig jaar volgens een studie van de Europese Commissie voorbijgestreefd door China als de tweede grootste exportbestemming van agroproducten uit de EU. De studie analyseert de periode tussen september 2014 en augustus 2015. Als gevolg van de Russische boycot daalde de Europese export naar Rusland met 42 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De export naar China steeg echter met 37 procent.

Ook de export naar de Verenigde Staten, nog steeds de belangrijkste exportbestemming, steeg met 18 procent. In algemene zin steeg de export van agroproducten naar derde landen met 6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar met een waarde van 128 miljard euro. Dit bevestigt het overschot van EU op de handelsbalans en de positieve trend van de afgelopen maanden, aldus de EC.

Volgens gegevens van Brussel is de export van agroproducten aanzienlijk toegenomen: Zuid-Korea (27 procent), Turkije (27 procent), Hong Kong (15 procent), maar ook naar Saoedi-Arabiƫ, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

De import steeg met 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De geanalyseerde periode loopt van september 2014 tot augustus 2015 en de waarde bedroeg 110.000 miljoen euro. De EU importeerde de meeste agroproducten uit Braziliƫ: een stijging van 14 procent. Daarna komen de Verenigde Staten (14,5 procent in het afgelopen jaar) en Argentiniƫ.

Bron: fyh.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven