Zuurkool internationaal in opmars
Kool lossen in het verleden
Naast de vele toepassingen ontgroeit de kool echter steeds meer het imago van wintergerecht: "Dankzij de recepten van bijvoorbeeld de Libelle verschijnt de zuurkool ook steeds vaker als tegenhanger voor al het vet op de barbecue." Ondanks deze ontwikkelingen heeft de afzet nog altijd baat bij een strenge winter: "Als de temperaturen omlaag gaan stijgt de verkoop."
Levendige handel
De grondstof van zuurkool is witte kool en wat dat betreft spreekt Gerrie van een bijzonder seizoen met vrij hoge prijzen: "In augustus hadden we nieuwe oogst kool die voor 55 cent per kilo naar het Verenigd Koninkrijk ging. 'Die kleinere kolen van ca. 2 kg zullen dan geen zes kilo meer worden'. Vervolgens kwamen ook Frankrijk en Polen op de markt. Door de droge zomer en het droge voorjaar was de witte kool klein uitgevallen. De nodige regen kwam eind augustus en was zo overvloedig dat veel kool met de wortels in het water stond. Mede daardoor hebben we net genoeg kool om aan onze zuurkool verplichtingen te voldoen. De vrije witte kool prijs schommelt rond de 20 cent per kilo in een levendige handel."
Meer informatie:
Kramer en Zonen
Gerrie Groot
E: [email protected]
T: 0031 226 312426
www.gkz.nl