Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Superfood' steeds populairder in de zomer

Zuurkool internationaal in opmars

Tholen - Met de 'R' in de maand gaat ook de consumptie van zuurkool in de lift. De goedkope groente is onlangs uitgeroepen tot superfood 2015 en dat ziet Gerrie Groot van Kramer en Zonen terug in de afzet. "Naast de verse zuurkool in de bekende vaten worden steeds meer zuurkool verkocht in zakjes in allerlei smaakvariaties. De consument kiest steeds vaker voor zuurkool. Buiten de deur zetten ook de betere restaurants zuurkool op de menukaart. Ook was de zuurkool te vinden op de pizza bij Dominos, de hamburger bij McDonalds en de Amerikaanse hotdog." Die toepassingen laten zien dat de zuurkool in de horeca aan de weg timmert maar ook internationaal in opmars is: "Dankzij de culturele kruisbestuiving eten zelfs Taiwanezen aan de broodjes hotdog met zuurkool. Daarnaast zie je het ook terug in Spanje en natuurlijk in Amerika zelf waar de Duitse immigranten de 'sauerkraut' meenamen."


Kool lossen in het verleden

Naast de vele toepassingen ontgroeit de kool echter steeds meer het imago van wintergerecht: "Dankzij de recepten van bijvoorbeeld de Libelle verschijnt de zuurkool ook steeds vaker als tegenhanger voor al het vet op de barbecue." Ondanks deze ontwikkelingen heeft de afzet nog altijd baat bij een strenge winter: "Als de temperaturen omlaag gaan stijgt de verkoop."

Levendige handel
De grondstof van zuurkool is witte kool en wat dat betreft spreekt Gerrie van een bijzonder seizoen met vrij hoge prijzen: "In augustus hadden we nieuwe oogst kool die voor 55 cent per kilo naar het Verenigd Koninkrijk ging. 'Die kleinere kolen van ca. 2 kg zullen dan geen zes kilo meer worden'. Vervolgens kwamen ook Frankrijk en Polen op de markt. Door de droge zomer en het droge voorjaar was de witte kool klein uitgevallen. De nodige regen kwam eind augustus en was zo overvloedig dat veel kool met de wortels in het water stond. Mede daardoor hebben we net genoeg kool om aan onze zuurkool verplichtingen te voldoen. De vrije witte kool prijs schommelt rond de 20 cent per kilo in een levendige handel."

Meer informatie:
Kramer en Zonen
Gerrie Groot
E: Gerrie.Groot@gkz.nl
T: 0031 226 312426
www.gkz.nl
Publicatiedatum:
Auteur:
©