Importquota groenten oplossing lange termijn

Rusland vernietigt 19 ton appelen van onbekende herkomst

Rusland vernietigde 19 ton appelen waarvan het land van herkomst onbekend was. De producten zouden uit Marokko geïmporteerd zijn, maar Marokkaanse autoriteiten konden uitgifte van de certificaten niet bevestigen. Wit-Rusland zegt geen doorvoerhaven van geboycotte producten te zijn. De Minister van Buitenlandse Zaken onderbouwt zijn standpunt met exportcijfers. Een importquotum voor kasgroenten zou op termijn een goede maatregel zijn, zo betoogde de Natalia Rogova van een Russische kastelersorganisatie. China is de grootste leverancier van uien en knoflook aan Rusland.Rusland vernietigt 19 ton appelen van onbekende herkomst
Toen tijdens een routine-inspectie de fytosanitaire dienst in St. Petersburg een partij appelen aantrof met twijfelachtige documenten, gingen alle alarmbellen af. De 19 ton appelen lag opgeslagen in een koelhuis in de stad. Volgens de bijgevoegde documenten en de etiketten op de dozen was het land van herkomst Marokko. De ingewikkelde logistieke route die de appelen hadden afgelegd en het ongebruikelijke land van herkomst zette de inspecteurs op scherp. Daarom besloot de inspectie de landelijke fytosanitaire autoriteiten bij het onderzoek te betrekken. Navraag leerde dat het certificaat niet werd uitgegeven door de Marokkaanse autoriteiten, daardoor kon het land van herkomst niet worden bepaald. De 19 ton appelen van onbekende herkomst is vernietigd.

Wit-Rusland geen doorvoerhaven smokkel
Volgens de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken zijn er in het afgelopen jaar verschillende beschuldigingen geuit aan het adres van Wit-Rusland dat het land smokkel naar Rusland zou toestaan. In Russische media beet de minister van zich af: "Als we geboycotte producten zouden doorvoeren via Wit-Rusland, zou de handelsbalans tussen Rusland en Wit-Rusland significant moeten stijgen. Het tegenovergestelde is waar. Tussen januari en augustus van dit jaar staat de omzet op 18,2 miljard dollar, dat is bijna dertig procent minder dan in dezelfde periode in 2014." Wel erkende de minister dat er illegale export plaatsvindt, maar de opsporingsdiensten van beide landen werken samen om de overtreders aan te pakken.

Importquota oplossing lange termijn
Volgens de directeur van de Russische kastelersorganisatie Natalia Rogova zal Rusland op de lange termijn quota instellen op de import van groenten. De maatregel beschermt de binnenlandse telers, voorwaarde voor effectiviteit van de quota is wel dat de binnenlandse productie de helft van de vraag kan voorzien. De Russische markt voor kasgroenten heeft een omvang van 2 miljoen ton, op dit moment wordt er jaarlijks 778.000 ton geoogst. Om de helft van de markt te kunnen bedienen met binnenlands product, is er volgens Natalia 2.000 hectare extra nodig. Daarmee zou het totale areaal op 4.000 hectare komen.

China grootste leverancier uien en knoflook
Rusland importeerde vorig jaar 419.640 ton knoflook en uien in 2014. Dat was 38,7 procent meer dan in 2013. Dat blijkt uit Russische cijfers. De grootste leverancier van de uien en knoflook is China, goed voor 129.980 ton met een waarde van 100.220 dollar. Tweede op de ranglijst staat Nederland met een volume van 105.500 ton en een waarde van 57.490 dollar.
Voor de eerste vijf maanden van dit jaar stond de import 216.600 ton met een waarde van 117.130 dollar.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.