Ierse multinational staakt samenwerking met verdachte drugssmokkel

Fyffes investeert in meloenen en bananenteelt

Fyffes kwam de afgelopen dagen twee keer in het nieuws. De Irish Times schreef een artikel waarin Fyffes in een zin genoemd wordt met een verdachte van drugshandel. Deze link was voor Fyffes aanleiding om de samenwerking met het bedrijf in Belize te staken. Daarnaast investeert Fyffes enkele tientallen miljoenen in de moelen- en bananenteelt.

De Ierse bananengigant heeft de samenwerking met de grootste bananenleverancier in Belize opgeschort. De autoriteiten in de Verenigde Staten koppelden de teler aan drugshandel. Fyffes bevestigd tegenover de Irish Times dat de samenwerking is stopgezet.

Het zou gaan om Meridian Farms, eigenaar van Mayan Kings, een plantage in het Centraal-Amerikaanse land. De samenwerking werd stopgezet nadat John Zabaneh zich uitgaf als woordvoerder voor de plantage. Zabaneh wordt door de Amerikaanse autoriteiten sinds 2012 verdacht van drugssmokkel en relaties met drugskartels in Mexico en Colombia. Zabaneh ontkent de verdachtmakingen, maar wist de autoriteiten niet van zijn gelijk te overtuigen.Investering in meloenen en bananen
De Ierse gigant maakte ook bekend 30 miljoen dollar te investeren in de meloenenimport in de Verenigde Staten. Daarnaast verkreeg het bedrijf bananenplantages ter waarde van 15 miljoen dollar.

De investering in de meloenen betreft 2500 hectare geleased land, 100 hectare gekocht land en vier pakstations in Centraal-Amerika met een totale waarde van 18,3 miljoen dollar. Daarmee stijgt de capaciteit van Fyffes met 25 procent, voorafgaand aan het importseizoen in de VS dat in november aanvangt. Voor het einde van het jaar wordt de resterende 10 tot 12 miljoen dollar geïnvesteerd.

In Costa Rica kocht het bedrijf een bananenplantage die sinds begin 2014 geleased werd. Volgens de groep toont dit de toewijding van Fyffes aan grote teeltprojecten in de drie kern producten, bananen, ananas en meloenen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.