Ardo, McCain, PepsiCo, SCA, Sodexo, Unilever Food Solutions en WWF

Ketenbrede aanpak voedselverspilling

Op basis van een ketenbrede aanpak "van veld tot vork", hebben Ardo, McCain, PepsiCo, SCA, Sodexo, Unilever Food Solutions en WWF de handen ineen geslagen. Met hun expertise willen zij de voedselverspilling aanpakken in de Foodservice sector - te beginnen in Europa. Het uiteindelijke doel van de "International Food Waste Coalition" (IFWC) is om andere bedrijven te inspireren en ze aan te zetten tot programma's gericht op het tegengaan van voedselverspilling.

30% wordt niet gegeten
Vandaag de dag leven we in een wereld waarin meer dan 30% van het eten dat wordt geproduceerd, niet wordt opgegeten. Tegelijkertijd lijden meer dan 800 miljoen mensen honger of zijn ondervoed. De voorspelling is dat de wereldbevolking zal groeien van 7 tot 9,6 miljard in de komende 35 jaar, waarmee onze natuurlijke hulpbronnen onder toenemende druk komen te staan. Het is daarom simpelweg onacceptabel om voedsel te verspillen dat eigenlijk kan worden gegeten. Dankzij de schaalgrootte kan de Foodservice markt een grote rol spelen in het tegengaan van voedselverspilling.

Studies hebben aangetoond dat voedselverspilling aanwezig is tijdens iedere fase van de keten, van productie tot consumptie (oogst, opslag, transport, bereiding, bediening, consumptie etc.) De gezamenlijke aanpak van het IFWC betrekt iedere partij in de keten en roept ze op om verantwoordelijkheid te nemen om wereldwijde voedselverspilling tegen te gaan. Gezamenlijk hebben de IFWC-leden de grootste geografische voetafdruk in de foodservice sector ter wereld, en de mogelijkheid om te acteren in ieder onderdeel van de keten.

Er bestaan al verschillende organisaties en initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Het IFWC wil het verschil maken met een keten-overkoepelende aanpak. De focus zal daarbij liggen op concrete acties zodat de gezamenlijke impact zo groot mogelijk wordt. Het doel is om het beste van bestaande aanpakken samen te brengen, nieuwe elementen toe te voegen, en ze gezamenlijk toe te passen in de hele keten.

Vanuit de coalitie loopt er op dit moment een pilot in een aantal scholen in verschillende landen binnen de Europese Unie. Daarbij wordt geïdentificeerd waar voedselverspilling voorkomt in de verschillende stappen van de keten. Om vervolgens efficiënte oplossingen te bedenken. Aan het eind van de keten wordt bewustwording van voedselverspilling gestimuleerd bij leerlingen en docenten.

Een laatste doel van de coalitie is om wetgeving te bekijken waar deze voedselverspilling tegengaat of juist niet. Er is op dit moment bijvoorbeeld geen uniforme wet in de Europese Unie die de aansprakelijkheid regelt tussen verstrekkers en ontvangers van voedseldonaties.

Ardo:
"Bij Ardo hebben we beslist om onze krachten te bundelen met andere spelers in de Food Service waardeketen die zich hebben geëngageerd in de International Food Waste Coalition IFWC (Internationale Coalitie tegen Voedselverspilling).
Deze samenwerking op alle domeinen van de waardeketen verschaft ons unieke kansen om verbeterzones te identificeren met betrekking tot voedselverspilling. Samen kunnen we een boodschap uitsturen om de gebruikers opnieuw de 'échte waarde' van voeding bij te brengen."
Jan Haspeslagh - Managing Director Ardo

Over de International Food Waste Coalition AISBL:

De International Food Waste Coalition (IFWC) is een not-for-profit organisatie onder Belgische wet en is gevestigd in Brussel. De coalitie is opgericht op 28 april 2015 en subsidieert haar eigen werk door middel van bijdragen van de verschillende leden. Met de grootste geografische voetafdruk in de Foodservice sector en meer dan 1 miljoen medewerkers, zijn de leden van IFWC klaar om voedselverspilling tegen te gaan binnen de gehele keten.

Voor meer informatie: internationalfoodwastecoalition.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.