Plaag bedreigt Surinaamse bananensector

De bananensector in Suriname heeft momenteel te maken met een serieuze bedreiging van de zogenaamde Moko-plaag, die bijna een kwart van de 2.000 hectare aan bananenplantages heeft aangetast. De Surinaamse autoriteiten hebben al de hulp ingeroepen van internationale deskundigen in een poging de totale vernietiging van de bananensector te voorkomen. Dat zou namelijk uiteindelijk resulteren in het verlies van bijna 2.500 banen.

"De uitbraak van de ziekte, die wordt veroorzaakt door de Moko-bacterie en wordt verspreid door insecten, vormt een ernstige bedreiging voor de bananensector in Suriname. De overheid heeft internationale hulp gevraagd om een speciaal opgericht nationaal crisisteam te helpen bij het vinden van oplossingen voor dit nationale probleem", vertelde president Desi Bouterse vorige week woensdag tijdens de presentatie van de begroting voor 2016 in het parlement.

Food and Agriculture Industries (FAI), de bananenexporteur van het land, en de twee vakbonden van het bedrijf trokken onlangs aan de bel nadat bijna 400 van de 1.000 hectare van de Jarika-plantage door de bacteriële ziekte was aangetast. De Nickerie-plantage is nog niet beïnvloed. De voorzitter van FAI, Sallons, liet weten dat het personeel z'n uiterste best moet doen om de ziekte te helpen bestrijden. Instrumenten moeten worden gesteriliseerd en schoenen van werknemers gedesinfecteerd om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. 

Sallons waarschuwde dat mensen niet zomaar bananenplanten moeten kopen, omdat ze geïnfecteerd kunnen zijn. De FAI en de vakbonden hebben een bewustzijnscampagne gelanceerd om zo veel mogelijk mensen te informeren over de dreigende crisis.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.