Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Willem Baljeu (69) overleden

Op 12 maart 2015 is Willem Baljeu, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, op 69 jarige leeftijd overleden. Willem is van grote betekenis geweest in de AGF-sector. Hij startte zijn carrière eind jaren '50 in de kassen. In 1967 ging hij aan de slag bij Edeka, waar hij ruim dertig jaar werkzaam was. In deze rol maakte Baljeu belangrijke veranderingen in de sector mee. Zo is hij betrokken geweest bij het opkomen van directe leveringen aan supermarkten, televeilen, het ontstaan van The Greenery en ketenafspraken en het verdwijnen van de veilklok.In de jaren '90 kwam Baljeu via de koopliedenvereniging in de bond van exporteurs terecht en vervolgens stond hij aan de wieg van Frugi Venta. Ook in deze organisatie is hij betrokken geweest bij innovatieve projecten in de sector als Freshfel, Food Compass, Frug I Com en Fresh Corridor. Ook bekleedde hij bestuursfuncties bij onder andere het Productschap Tuinbouw, Platform Keteninformatie AGF, GroentenFruit Bureau, Kwaliteits Controle Bureau, Bedrijfschap Groothandel Groenten en Fruit en badmintonclub De Zeemeeuwen.

In 2011 werd hij bij zijn afscheid als directeur van Frugi Venta koninklijk onderscheiden voor de vele functies, die hij heeft uitgevoerd in de groenten- en fruitsector. Zijn afscheid van Frugi Venta betekende echter geen afscheid van de sector. Baljeu bleef, onder andere als voorzitter van de Agro Businessclub Westland, betrokken bij de AGF-sector.

Klik hier voor een video-interview over zijn loopbaan

Afscheid
De afscheidsdienst zal worden gehouden op dinsdag 17 maart om 13:30 uur in de aula van begraafplaats Beukenhage, Naaldwijkseweg 101a te 's-Gravenzande, waarna de begrafenis zal plaatsvinden. Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren en samen zijn in Zalencentrum De Kiem, Koningin Julianaweg 91, 2691 GC 's-Gravenzande.

Cees den Hollander schreef onderstaand In Memoriam:

De wereld staat even stil

Willem Baljeu is overleden! Afgelopen vrijdag belde Peter Verbaas, secretaris, mij met deze mededeling. Vol ongeloof staarde ik naar de display van mijn telefoon. Ik wist even niets te zeggen en zocht verbouwereerd steun. Mijn wereld stond even stil.

Willem en ik spraken elkaar nog regelmatig. Dat kon ook makkelijk. Willem was nog steeds op verschillende gelegenheden vertegenwoordigd. Ondanks zijn pensionering en afscheid van Frugi Venta was hij nog sterk betrokken bij het wel en wee van onze sector. Met name in het "Westlandse" leverde hij op verzoek nog een belangrijke bijdrage aan zowel teelt als handel.

De laatste keer dat we elkaar zagen was op 'zijn' beurs: Fruit Logistica in Berlijn. Hij had nog wat dringends met me te bespreken. In de GroentenFruit Huis-stand, zittend aan een ouderwetse huiskamertafel, deelden we een aantal zaken. Vol passie en energie redenerend, slechts af en toe onderbroken om een bekende te begroeten die aan zijn gezichtsveld voorbij liep, waarbij de dames net iets meer aandacht kregen..

Willem bleef bij de les, wilde graag zijn punt maken. Mensen die hem goed kenden, weten dat hij voor zichzelf altijd een lijstje maakte. Daarop de punten die hij in ieder geval wilde maken en de mensen die hij wilde spreken. Ik ben blij dat ik tijdens zijn laatste beurs op het lijstje stond.

Bij het afscheid spraken we af om binnenkort onze jaarlijkse lunch te plannen. Tenslotte complimenteerde ik hem nog met zijn uitmuntende conditie en de energie die hij uitstraalde. En nu… De wereld staat even stil.

Herinneringen komen boven

De Algemene Ledenvergadering van Frugi Venta in 2011 waar de leden officieel afscheid konden nemen. Ondanks dat hij niet op de hoogte was van de dingen die zouden komen, had hij die dag een kostuum aangetrokken met brede revers. Dat kwam uiteindelijk heel goed uit. Een perfecte plaats voor het speldje van het Ere-lidmaatschap van Frugi Venta en als klap op de vuurpijl de hoge onderscheiding als Officier in de orde van Oranje-Nassau. Hij glom als nooit tevoren en was ontzettend trots, samen met zijn Ineke en dochter Petra. Hij kreeg ook nog de onmetelijke eer van een eigen magazine, de Willem!

Allemaal bewijzen hoe hij werd gewaardeerd en wat hij betekende. Uiteindelijk is het ons aller lot. We zijn allemaal vergankelijk. Als mensen die persoonlijk veel voor ons betekenen of van grote maatschappelijke betekenis zijn heengaan, staat de wereld even stil. Willem Baljeu verdient wat mij betreft die eer.

Mede namens het Frugi Venta bestuur,
Cees den Hollander, voorzitter

Publicatiedatum: