Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poetins verdeel en heers strategie?

EC publiceert overzicht prijsontwikkeling

De Europese Commissie publiceerde onlangs een overzicht van de prijsveranderingen voor een aantal producten in de laatste weken van 2014. Verschillende Europese landen lijken de banden met Moskou aan te halen. Hongarije kreeg Poetin op bezoek. Griekenland vroeg Rusland de sancties op het land op te heffen en de politieke leiders van Cyprus en Italië brachten een bezoek aan Moskou. Pakistan exporteert meer citrus naar Rusland, de Russische inspectie hield een partij appelen uit Kazachstan tegen en in de Russische stad Kirov is zachtfruit fors duurder geworden.

Prijsschommelingen in Europa

De EU presenteerde een onderzoek naar de prijsontwikkelingen op de Europese markt vanaf week 45 vorig jaar tot week 6 dit jaar. De resultaten beginnen met een paar positieve punten: de dalende wisselkoers van de euro en zloty is goed voor de Europese export en maakt toetreding tot nieuwe markten eenvoudiger. De VS hieven een oude boycot van Franse appelen op en de Commissie ziet een voordeel in het lagere aanbod van zuidelijke landen.

Sinds de boycot zijn er verschillende berichten geweest over prijsfluctuaties op de appelmarkt. Het gemiddelde prijspeil van de onderzochte landen (Frankrijk, Polen, Italië en Duitsland) ligt aanmerkelijk lager dan het gemiddelde over de afgelopen drie seizoenen. De gemiddelde prijs schommelde rond de 40 euro per 100 kilo. Over de drie voorgaande jaren was dat ongeveer 20 euro meer. Opvallend is dat de Franse en Italiaanse appelen meer opbrachten dan het gemiddelde. De Fransen kregen zelfs een betere prijs dan de gemiddelde prijs over de afgelopen drie jaar.

De prijsontwikkelingen van peren geven een vergelijkbaar beeld, hoewel de gemiddelde prijs dichter bij de gemiddelde prijs over de afgelopen drie jaar lag. De onderzochte landen, België, Spanje en Italië, laten een redelijk stabiele perenprijs zien voor de onderzochte weken.

Poolse wortelen laten een stabiele prijsontwikkeling zien, terwijl de Nederlandse peen vanaf week 50 een neerwaartse trend inzette. Vanaf begin van dit jaar leefden de Franse peenprijzen weer op. Het gemiddelde ligt iets lager dan het driejarig gemiddelde. De paddenstoelenmarkt in Nederland en Spanje laat een grillig beeld zien met een piek rond de kerstdagen.

Kiwiprijzen liggen stabiel boven het driejarig gemiddelde, gemiddeld ongeveer 20 euro. Alleen de prijzen voor Spaanse kiwi's liggen onder het driejarig gemiddelde, Franse, Portugese en Italiaanse kiwi's brachten meer dan 120 euro per 100 kilo op.

Het driejarig gemiddelde van de citrusprijzen laat een neerwaartse trend zien. De gemiddelde prijs over de onderzochte weken is echter stabiel. In de laatste weken van 2014 kwam de gemiddelde prijs boven het driejarig gemiddelde uit. In deze periode lieten Spaanse citrusprijzen een opleving zien, terwijl de prijzen in Italië, Griekenland en Portugal redelijk stabiel bleven. De prijzen voor citroenen kwamen gemiddeld overeen met het driejarig gemiddelde en volgde ook de neerwaartse trend van de voorgaande seizoenen.

Klik hier voor de presentatie van de Europese Commissie.

Poetins verdeel en heers strategie?
De laatste tijd lijkt de Russische president Poetin een verdeel en heers strategie toe te passen op de EU. Het begon met een bezoek aan de Hongaarse premier in februari, waarbij een overeenkomst gesloten werd over gasleveranties en een Russische hulp bij een upgrade voor Hongaarse kerncentrales. Vervolgens vroeg Griekenland om opheffen van de boycot op Grieks product, dat verzoek was niet tegen dovemansoren gericht. Eind februari ontving Poetin de president van Cyprus in Moskou, die hij waarschuwde voor de destructieve gevolgen van de economische sancties voor zowel Rusland als de EU. En eerder deze maand bezocht de Italiaanse minister-president Renzi de Russische hoofdstad. Hoewel officieel het conflict in Oekraïne op de agenda stond, werd er ook gesproken over de handelsrelatie tussen de landen. Is dit een strategie van Poetin om lidstaten voor zich te winnen en de Europese eenheid te ondermijnen? De Russische staatsmedia ziet dit in ieder geval als een teken dat niet alle lidstaten achter de sancties staan.

Op dit moment onderzoekt de Russische regering of de sancties tegen Hongarije, Cyprus en Griekenland opgeheven kunnen worden. Een mogelijkheid die genoemd wordt is dat de import van groenten en fruit wordt toegestaan, mits deze in Rusland bewerkt worden.

Pakistan exporteert meer
Pakistan exporteerde dit seizoen meer dan 100.000 ton kinnow naar Rusland. Sinds december exporteerde het land 0,24 miljoen ton fruit naar verschillende bestemmingen, daarvan kwam 40% van het citrus op de Russische markt terecht. Volgens de Pakistaanse exporteurs speelt ook de lagere prijs van het fruit een rol bij de gestegen export. De exporteursvereniging verwacht in de komende 30 tot 40 dagen tussen de 60.000 en 70.000 ton kinnow te exporteren. Daardoor wordt de doelstelling voor dit seizoen, een export van 0,3 miljoen ton en een opbrengst van 200 miljoen dollar, gehaald. Naast Rusland exporteert Pakistan het fruit naar het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Oost-Europa, Canada en Mauritius.

Zachtfruitprijzen Kirov fors gestegen
In de Russische stad Kirov ontstond eind februari enige ophef over de snelle prijsstijging van bananen. Aangezien dit fruit geïmporteerd moet worden, viel de stijging nog te rechtvaardigen, maar onlangs reageerden lezers van de lokale krant verontwaardigd op de hoge prijs voor zachtfruit. Marokkaanse aardbeien liggen voor 1227 roebel (19 euro) per kilo in het schap. Voor rode bessen moet men 3671 roebel (56,93 euro) per kilo neergelegd worden. Het advies voor de inwoners van de Russische stad: wacht tot de zomer als het regionaal geteelde zachtfruit in de schappen liggen.

Russische inspectie stopt appelen
De Russische inspectie heeft 20 ton appelen uit Kazachstan gestopt omdat de lading niet van de juiste papieren voorzien was. Door het ontbreken van deze documenten kon de herkomst van de appelen niet worden vastgesteld, dus werd het fruit teruggestuurd.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.