Bulgaarse export naar niet-EU-landen gedaald

De Bulgaarse export naar de belangrijkste handelspartners buiten de Europese Unie is gedaald. In China is deze daling bijna 15% procent. In Rusland, een van de top 3 exportbestemmingen, daalde de uitvoer met bijna 9%. Deze gegevens werden vrijgegeven door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS), die zich veel bezig houdt met het Russische verbod op import van fruit, groenten en andere voedingsmiddelen.

Volgens de NSI is in de periode tussen januari en oktober 2014 de export van Bulgarije naar niet-EU-landen gedaald met 7,1% in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit kwam neer op 13,5 miljard Lev (6,9 miljard euro). De belangrijkste handelspartners van Bulgarije buiten de EU zijn Turkije, Singapore, de Russische Federatie, China, Macedonië en Servië. Samen nemen ze 53% van de export in.

De Bulgaarse invoer uit niet-EU-landen daalde in de afgelopen tien maanden met 2,8% in vergelijking met vorig jaar. Dit kwam neer op 16,5 miljard Lev (8,44 miljard euro). De meest waardevolle handelspartners waren de Russische Federatie, Turkije, China en Oekraïne.

De negatieve handelsbalans met landen buiten de Europese Unie was negatief in 2014 en bedroeg bijna 3 miljard Lev (1,53 miljard euro).

De handel van Bulgarije met EU en niet-EU-landen: totalen

In de periode januari-oktober 2014 bedroeg de Bulgaarse export 35,9 miljard Lev (18,35 miljard euro). Dat is 1,4% lager ten opzichte van het jaar daarvoor.

In oktober 2014 bedroeg de totale export van het land 4 miljard Lev (2,04 miljard euro). Het is gestegen met 1,9% ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar.

In de periode januari-oktober 2014 was de waarde van de Bulgaarse ingevoerde goederen 42,4 miljard Lev (21,68 miljard euro). Dat is 0,9% meer ten opzichte van dezelfde periode van 2013.

In oktober 2014 steeg de totale invoer met 4,4% ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar: 4,7 miljard Lev (2,4 miljard euro).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.