Moskou in Top 3 aantrekkelijke retailmarkten

Russische komkommers naar Verenigde Arabische Emiraten

Rusland is begonnen met de export van komkommers naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een exporteur is dit een lucratieve business. Daarnaast wil Rusland de economische banden met Zimbabwe aanhalen. Rusland is vooral geïnteresseerd in de landbouwproducten van het Afrikaanse land. Op mijnbouw gebied werken de landen al veel samen. En Moskou staat derde op de wereldranglijst van aantrekkelijke steden voor de ontwikkeling van de retail. Turkije wil volgend jaar de export verdubbelen en Syrië stuurde de eerste scheepsladingen citrus naar Rusland. De Russische inspectie spreekt het bericht over een mogelijke Marokkaanse boycot tegen. En de prijs van een BigMac in Rusland is gestegen. In bredere economische context zegt de prijs van een BigMac iets over de waarde van een munt.

Minister Dijsselbloem noemde in het wekelijks gesprek met RTL de schade van de sancties voor Nederland als geheel "beperkt". Voor individuele bedrijven zijn de sancties zuur, gaf de minister toe, maar het Nederlands ondernemerschap is zo goed dat andere afzetmarkten gezocht worden. Aan Russische zijde zijn de sancties effectief. Het zou beter zijn als de sancties opgeheven worden, maar dat is een politieke aangelegenheid waarvoor Rusland de eerste stap moet zetten. Bekijk hier de uitzending terug.

De sancties zouden de Europese economie 40 miljard euro schade opleveren, waarvan het grootste deel voor rekening komt van Nederland, Duitsland, Polen, Estland en Litouwen.

BigMac duurder in Rusland
De prijs van een BigMac in Rusland is gestegen. McDonald's verhoogde de prijs met 2,2% naar 94 roebel (1,77 dollar). Ook andere fastfoodketens als KFC verhoogden de prijzen, net als Apple. De prijs van een BigMac zegt meer over een economie dan je op het eerste gezicht denkt. In 1986 bedacht het tijdschrift The Economist de BigMac Index. Deze index gaat uit van de theorie dat op de lange termijn de waardes van alle valuta naar een punt bewegen waarop een boodschappenmandje in alle landen evenveel kost. In economische termen Purchasing Power Parity (PPP). Door de prijzen van een BigMac, die wereldwijd vrijwel hetzelfde is, te vergelijken, kun je bepalen welke valuta ondergewaardeerd zijn en welke overgewaardeerd. Een voorbeeld: In juli kostte een BigMac in Amerika 4,80 dollar, in China kostte dezelfde hamburger 2,73 dollar. Rusland scoorde in juli 25-50% te laag. In dit voorbeeld was de yuan 43% ondergewaardeerd. Klik hier voor een overzicht van de BigMac Index.

De Russische organisatie FBK berekende dat de Russische consument sinds de boycot al bijna 45 miljard roebel (690 miljoen euro) meer heeft uitgegeven aan voedsel, dat is een stijging van ruim 3%. Russische aanbieders verhoogden de prijzen en profiteren van een uitgedund aanbod. Vooral de uitgaven aan groenten stegen hard, met 16%.

Syrië start export
Een tweede schip met 1500 ton citrus is onlangs vertrokken uit de haven van Lattakia, Syrië, met bestemming Rusland. Op 17 november vertrok een eerste schip vanuit de Syrische havenplaats. Deze handel is het gevolg van een overeenkomst tussen de landen. Tot eind april moet er maandelijks 25.000 ton citrus vanuit Syrië naar Rusland verscheept worden.

Rusland start export Emiraten
Volgens berichten zal het agrarisch complex Churilovo niet alleen de eigen regio van groenten voorzien, maar binnenkort ook groente exporteren naar de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de directeur van het complex is het een lucratieve handel. Luchttransport voor komkommers kost 40 roebel (60 eurocent) per kilo, zeetransport tot 30 roebel (45 eurocent) per kilo, terwijl de komkommers verkocht worden in de Emiraten voor 300 roebel (4,53 euro) per kilo, rekende de directeur voor. Een ander voordeel van de oliestaten is dat de inklaring van producten snel gaat. Ook vanuit China zou interesse zijn in de Russische komkommers.

Nieuwe distributiecentra in Kraj Krasnodar
Het lokale ministerie van Landbouw en de verwerkingssector in Kraj Krasnodar hebben een nieuw concept voor de teelt en verwerking van AGF ontwikkeld. Er zijn plannen voor de opening van zeven distributiecentra in het gebied.
Kraj Krasnodar is de grootste fruitproducent in Rusland en de derde grootste producent van groenten. Verdere groei in de sectoren wordt geremd door het gebrek aan een goed systeem voor de voorbereiding en implementatie.
In 2010 waren er al meer dan 30 opslagfaciliteiten voor groenten en fruit in Kraj Kransodar en 5 groothandelaren met een totale capaciteit van 145.000 ton. Een delegatie van het ministerie en de sector bezocht winkels en groothandels van verschillende formaten en rechtsvormen: van telers en individuele ondernemers tot coöperaties. De informatie die de delegatie tijdens de bezoeken verkreeg, zal de basis vormen van een toereikend infrastructuurprogramma, zodat er minder producten geïmporteerd hoeven te worden.

Moskou organiseert congres over investeringen in kassen
De regio Moskou heeft voor maart 2015 een congres gepland staan over de kassenbouw. Volgens de autoriteiten kan in een kas tot vier oogsten per jaar gehaald worden, maar zijn er nog wel vragen over investeringen in deze sector. Het congres moet meer duidelijkheid bieden over de risico's verbonden met de kassenbouw.

Moskou in Top 3 aantrekkelijke retailmarkten
De Russische hoofdstad staat derde op de wereldranglijst van aantrekkelijke steden voor retail ontwikkeling, net achter Londen en Parijs. Dat blijkt uit een onderzoek van investerings- en managementfonds JLL. Daarmee scoort Moskou beter dan Milaan en Madrid. St. Petersburg is ook in de top 20 te vinden. Volgens de onderzoekers kan Moskou in de toekomst de positie van Parijs overnemen. En in termen van groei is alleen Istanbul vergelijkbaar met de Russische hoofdstad.
 
Turkije wil export verdubbelen
De Turkse regering zegt de export van landbouwproducten naar Rusland volgend jaar te willen verdubbelen. Dit jaar komt de export uit op 1,3 miljoen dollar. Turkije profiteert van de sancties en kan daardoor de export vergroten. Het land staat vijfde op de ranglijst naar volume. In 2013 kwam de export uit op 1,68 miljoen euro.

Rusland: geen plannen voor boycot Marokko
De Russische fytosanitaire dienst spreekt in een persbericht de geruchten tegen dat er plannen zouden zijn om Marokkaanse producten te boycotten. De inspectie werkt samen met de Marokkaanse inspectiedienst om de controles aan te scherpen. Rusland stelde onder andere voor dat kleine exporteurs zouden samenwerken zodat de fytosanitaire veiligheid van de producten beter gewaarborgd is.

Moskou zoekt toenadering Zimbabwe
Een Russische handelsdelegatie bezocht Zimbabwe en toonde interesse in de handel in landbouwproducten. Rusland zou vooral geïnteresseerd zijn in de import van citrus en er zouden plannen zijn om een veredelingscentrum op te zetten, dat Rusland moet voorzien van kwalitatief goede zaden en pootgoed. Rusland heeft al belangen in de Zimbabwaanse mijnbouw.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.