Algerije een belangrijke afzetmarkt voor Frankrijk

Algerije is de op een na grootste markt voor Frankrijk. Franse bedrijven verwachten dan ook een aanzienlijke toename van export naar Algerije. Zolang deze bedrijven de investeringsmogelijkheden goed benutten, zal deze stijging op redelijk korte termijn zo'n €30 miljoen euro kunnen bedragen. 

Het is dus niet voor niets dat Algerije dit jaar een hoge plaats noteert op de lijst met doelbestemmingen voor Franse export. "Waar Duitsland, China en de VS de afgelopen twee jaar populair waren, zijn de ogen in 2015 meer gericht op Brazilië, Algerije, India, China het Verenigd Koninkrijk en Marokko," zegt Ludovic Subran, econoom bij kredietverzekeraar Euler Hermes. "Steeds meer bedrijven willen profiteren van de stijgende behoefte aan infrastructuur en industriële apparatuur en groeiende vraag naar Franse producten." Exporteurs staan nu voor de uitdaging hun omzet ten opzichte van vorig jaar te verdubbelen, van €15 mld tot €30 mld.

In dit bedrag moet nog wel rekening gehouden worden met de effecten van de Euro. Maar het is vooral de verbetering van het economische milieu van de belangrijkste handelspartners van Frankrijk die bijdraagt aan de stijging. Exporteurs van industriële apparatuur, chemicaliën en voedselverwerking profiteren het meest van de toename. Buitenlandse handel zal volgens Euler Hermes 0,2% bijdragen aan de Franse economische groei in 2015, die zij ramen op 0,8% (in 2014 was dit 0,4%).

Algerije wordt voor Frankrijk een steeds logischere exportbestemming, zeker met het oog op de verwachte verbeteringen van het economisch klimaat. De regering is al een tijd hard bezig om Algerije een aantrekkelijke markt te maken en de sporen van oude regimes uit te wissen.

Euler Hermes benadrukt echter dat de Franse export kwetsbaar blijft. De export groeide vorig jaar slechts licht ten opzichte van 2012, maar blijft ver achter bij cijfers uit het begin van het millennium. Landen zoals Italië en Duitsland exporteren momenteel meer. Maar de export van Frankrijk naar Algerije zal naar verwachting wel blijven stijgen in 2015. In een omgeving van dalende investeringen en trage consumptie blijft de export een belangrijke motor achter de groei van de Franse economie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven