Rapport Europese Commissie:

Poolse telers verdienen het minst

Volgens een rapport van de Europese Commissie verdient een Poolse teler gemiddeld drie keer minder dan een collega uit bijvoorbeeld Frankrijk of andere EU-landen. Alleen telers in de Portugese regio Norte en Centroen het Italiaanse Abruzzo zijn de inkomsten van de telers vergelijkbaar. Per jaar zouden de telers 10.000 euro verdienen.

De meest verdienende telers in Polen zijn te vinden in het noorden en westen van het land. Daar liggen de gemiddelde inkomsten tussen de 10.000-20.000 euro per jaar. De hoge inkomens komen vooral terecht bij akkerbouwers, (melk)veehouders en wijnproducenten. Telers van groenten, fruit en bloemen verdienen het minste.
 
Op Europees niveau zijn de grootverdieners in de landbouw te vinden in Denemarken, met 49.000 euro per jaar. Daarna volgen Britten met 43.000 euro en Luxemburg waar gemiddeld 35.000 euro verdiend wordt.

De landbouw in Ierland, Finland en Griekenland zijn het meest afhankelijk van EU-subsidies, waar de subsidies 20% van de inkomsten uitmaken. In Nederland maken subsidies 4% van de inkomsten uit. In Polen ligt dat rond de 10%.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven