Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Turkse export Rusland +30%

Oekraïne verwacht extra sancties Rusland

Turkije exporteerde in de eerste negen maanden van dit jaar 30% meer groenten en fruit naar Rusland. Daarmee heeft Rusland een aandeel van 53% in de Turkse export. Marokkaanse exporteurs zijn voorzichtiger. Hoewel het land de export naar Rusland wil verhogen, vrezen de exporteurs ook voor een herhaling van vorig jaar. Toen werd de Russische markt overspoelt door fruit uit Marokko, Egypte, Zuid-Afrika en Turkije waardoor veel exporteurs verliezen leden. Prijzen in Rusland toonden in september verschillende trends, waar bijvoorbeeld citroenen 25% duurder werden, daalden de prijzen voor sinaasappelen en druiven. Ook wil Rusland een binnenlands voedselhulpprogramma opzetten waarbij de overheid producten opkoopt voor sociale instellingen. En een partij illegaal hardfruit werd onderschept in de stad Toela. De appelen werden in beslag genomen, de peren teruggestuurd.

De EU klaagde bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) over de Russische boycot van Poolse groenten en fruit. Rusland zegt de handel te blokkeren vanwege ziektes, maar volgens de EU zijn de maatregelen disproportioneel omdat in 0,1% van de zendingen besmettingen werden geconstateerd. Het gaat om de extra sancties tegen Polen bovenop de boycot in reactie op de Europese sancties.

Oekraïne legt geen tegensancties op
Ook Oekraïne uitte bezwaren tegen aanscherpingen van de Russische regels. Oekraïne paste het fytosanitaire controlesysteem aan naar aanleiding van de handelsovereenkomst met de EU. Het Oost-Europese land is er van overtuigd dat er extra sancties vanuit Rusland zullen volgen, zoals vorige week werd aangekondigd. Oekraïne zegt geen tegenmaatregelen te zullen nemen. Russische import wordt volgens de protocollen geïnspecteerd, zonder politieke bemoeienis. Voor de export gaat Oekraïne op zoek naar nieuwe markten, waaronder Wit-Rusland en Kazachstan.

Poolse appelen onderschept
In Toela, een stad ten zuiden van Moskou, is een grote partij appelen en peren uit Polen ontdekt. De appelen lagen in opslag in de stad. Het fruit zou in de stad op de markt gebracht worden. De inspectie nam 96 dozen appelen in beslag, de Conference peren worden teruggestuurd.

Enorme prijsverschillen Moskou
De prijzen voor groenten en fruit in Moskou laten zeer wisselende trends zien. Volgens het federale bureau voor de statistiek zijn een aantal prijzen in september gedaald, terwijl andere producten fors duurder werden. Komkommerprijzen stegen met 5,8%, bananen werden 6% duurder en citroenen spanden de kroon met een stijging van 25%. Andere producten werden goedkoper. Zo daalden de prijzen voor druiven (-19,3%), wortelen, aardappelen, kool, bieten en uien werden 7,2-13,1% goedkoper. Peren, knoflook, tomaten en sinaasappelen werden 4,2% goedkoper.

Rusland zet binnenlandse voedselhulp op
De regering in Moskou heeft een plan aangenomen om een intern voedselhulpprogramma op te zetten. Binnen het programma gaat de staat agrarische producten opkopen voor sociale instellingen en investeren in de infrastructuur van de voedselhulp. Het doel van het programma is echter ook om de binnenlandse landbouwsector te steunen binnen de regels van de WTO.

Turkse export naar Rusland +30%
In de periode van januari tot september exporteerde Turkije een totaal van 916.292 ton groenten. Dat is 1% meer dan dezelfde periode vorig jaar. Toen werd er 907.238 ton verscheept. De inkomsten uit de export zijn ook verhoogd met 5%, tot ruim 434 miljoen euro.
Er ging 53% van de Turkse export naar Rusland. Daarmee blijft Rusland de belangrijkste bestemming. Tussen januari en september 2014 steeg de verkoop van verse groenten naar Rusland met 30% en bereikte 413.602 ton. Deze toename bedroeg 9% van de inkomsten met 229 miljoen euro.
Na Rusland zijn de belangrijkste markten: Bulgarije met 27 miljoen euro; Duitsland met ruim 26 miljoen euro; Oekraïne met krap 23 miljoen euro en Roemenië met bijna 22 miljoen euro.
Tomaten zijn het belangrijkste exportproduct met 54% van het volume en 65% van de waarde. De eerste negen maanden vorig jaar werd 385.887 ton tomaten geëxporteerd. Dit jaar is in dezelfde periode het volume met 28% (493.795 ton) gestegen. De inkomsten uit deze levering stegen met 14% tot ruim 280 miljoen euro. De export van paprika's bedraagt 49 miljoen euro, van komkommers 30 miljoen euro,van uien 26 miljoen en van courgettes 20 miljoen euro.

Marokkaanse citrusexporteurs nieuwe aanpak
De Marokkaanse export naar Rusland zal binnenkort van start gaan. Autoriteiten hebben maatregelen getroffen om de fouten van vorig seizoen te voorkomen. De autoriteiten vrezen dat Moskou, met het vele fruit dat vanuit Egypte, Zuid-Afrika en Turkije komt, een outlet zal worden voor de Marokkaanse AGF.
Vorig jaar exporteerde Marokko 586.000 ton citrus en verhoogde het land zijn export naar Rusland van 120.000 naar 200.000 ton fruit. De Russische markt bleek niet in staat om al het Marokkaanse fruit op te nemen. De kelderende fruitprijzen verergerden de situatie en leverden telers, die met consignatieverkoop werkten, ernstige verliezen op.
Marokkaanse autoriteiten hebben dit jaar hervormingen doorgevoerd. De belangrijkste hiervan is het instellen van een coördinatiecomité voor citrus, dat specialisten binnen de gehele keten bijeenbrengt. Het comité zal de markten op de voet volgen en zich bezighouden met logistieke aspecten en export.

Supermarkt Okay opent nieuw filiaal in Oeral
De Russische retailer Okay opende een nieuw filiaal in Orenburg. De winkel heeft een oppervlakte van 11.630 m2 en een verkoopruimte van 7600 m2. Er is plek voor 35.000 producten. Okay bestaat uit 56 hypermarkten en 35 supermarkten.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.