Videoreportage Rinus van Wezel

Ambulante AGF-handel in Transvaal en Archipel (Den Haag)

Rinus van Weezel was in Den Haag en ging een kijkje nemen op de Haagse Markt in de wijk Transvaal en liep ook door de wijk Archipel waar hij op de Bankastraat keek naar de commerciële bedrijvigheid. Er is nauwelijks een groter contrast mogelijk dan tussen de beide Haagse wijken. Transvaal is een stadsdeel dat vrijwel geheel wordt bewoond door mensen van buitenlandse afkomst en waar het gemiddelde inkomen niet indrukwekkend is.


 
De wijk Archipel is een wat je zou kunnen noemen een "witte" wijk waar veelal welgestelden wonen en buitenlanders uit de hogere inkomensklassen. We maakten een praatje met Pamela de Zwart, die een groente en fruitkraam beheert op de Bankastraat en bekend staat onder de naam 'De Banka Verwennerij'. Een enthousiaste jonge vrouw die de AGF-handel min of meer met de paplepel kreeg ingevoerd, want haar familie is al vele jaren actief in de AGF branche.


Pamela de Zwart bij haar kraam in de Bankastraat in de Haagse wijk Archipel'
 
Haar kraam staat op een strategische plaats en ze is 6 dagen per week in bedrijf. Er komen veel vaste klanten en ze kan er een redelijke boterham verdienen. Ze wijst echter wel op het feit dat je op deze locatie met de hoogste kwaliteit voor de dag moet komen want anders kun je het wel vergeten. Daar wordt dan ook streng op toegezien. Op een steenworp van haar kraam bevindt zich een AH-supermarkt. De inkoop van de AGF wordt gedaan door haar neef Michel van den Berg met wie ze ook samen de kraam runt. Ze wordt bij de dagelijkse verkoop geholpen door Hoessein die er op toeziet dat de uitstalling van de producten optimaal in orde blijft want de uitstraling van een kraam is van groot belang.
 


Haagse Markt
Toen we op de Haagse Markt liepen kwamen we bij de AGF kraam van Roy Steinmetz die daar samen met zijn broer handel drijft in groente en fruit. Onze aandacht werd getrokken door de luidkeelse manier van aanprijzen die hij er op nahoudt. We hoorden hem kramen ver roepen dat zijn 'Aarebeien' de lekkerste en de beste waren. Vanwege de verbouwing en herinrichting van de Haagse Markt stonden ze tijdelijk op een nieuwe plaats in afwachting van de voltooiing van de werkzaamheden waarna ze naar een ruimer bemeten plaats gaan.


Roy Steinmetz (rechts) samen met zijn broer op de Haagse Markt in de Haagse wijk Transvaal

We verbaasden ons erover dat er op die Haagse Markt zoveel aardappelen, groente en fruit wordt aangeboden in een groot aantal kramen van verschillenden marktkooplui. Ze verkopen voor een groot deel dezelfde producten en moeten daarom scherp letten op prijzen en kwaliteit want nergens anders lijkt de onderlinge competitie zo groot als op de Haagse Markt.
 
Een prachtige vorm van het vrije ondernemerschap is er nauwelijks ergens anders te vinden. Op de een of andere manier wil je dan opvallen en je onderscheiden van de kraam naast die van jou. Roy doet dat met mooie producten en met een krachtige stem om dat aan iedereen die het maar horen wil te laten weten. Pamela doet dat ook want ze weet dat haar klanten bereid zijn voor een mooie kwaliteit ook wat meer te willen betalen. Bovendien heeft ze met haar charmante verschijning feeling om met haar klanten om te gaan en ze ook te binden want een tevreden klant die komt terug.


 
Het toeval wilde dat we geheel onbewust Pamela de Zwart en Roy Steinmetz in beeld brachten en er toen pas achter kwamen dat ze met elkaar bevriend zijn. Onderstaand de videoreportage:


 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven