Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruslands reserves kunnen eerste klappen opvangen

Tholen - Rusland en de boycot blijven actueel. De verwachte schade wordt berekend en de politiek buigt zich over maatregelen om de sector te ondersteunen. Om een beeld te schetsen van de Russische economie en de potentie van deze markt volgen hieronder een aantal economische indicatoren uit de database van de Wereldbank.



BNP en economische groei
De Russische economie is nagenoeg net zo groot als de economie van Groot-Brittannië. Het BNP van de Britten stond voor 2013 op 2.522 miljard dollar. De Russische economie had een omvang van 2.096 miljard dollar.

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Russische economie met 0,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Over het tweede kwartaal kwam de groei uit op 0,8%. Enkele media meldden dat de Russische economie op de rand van een recessie stond. Maar dat is voor een groot deel de interpretatie van de cijfers. Hoewel de groeicijfers niet uitzonderlijk hoog zijn, worden vergelijkbare of lagere groeicijfers in de Eurozone en Nederland uitgelegd als goed nieuws. Overigens is een langdurige lage groei niet goed voor de Russische economie.



Inflatie
Aan het begin van de eeuw kampte Rusland met een hoge inflatie van de consumentenprijzen van meer dan 20%. In de loop van het afgelopen decennium daalde de inflatie echter gestaag naar 5% in 2012. Dat is nog steeds aan de hoge kant. Ter vergelijking: de Europese Centrale Bank ziet 2% inflatie als het plafond. Dit jaar is de inflatie weer opgelopen. In juni lagen de prijzen 7,8% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Grote reserves
De financiële reserves van Rusland zijn aanzienlijk. De Wereldbank berekende dat Rusland in 2013 voor een waarde van 509 miljard dollar in de kluizen heeft liggen. Deze reserves omvatten ook de goudvoorraad van het land. Daarmee heeft de staat een aanzienlijke bron om economische en financiële klappen op te vangen. Ter vergelijking, in datzelfde jaar berekende de Wereldbank de reserves van de Verenigde Staten op 448 miljard dollar, Groot-Brittannië 104 miljard dollar en Nederland 46 miljard dollar. Om een beeld te geven van de omvang van deze reserves: in 2012 kon Rusland met een reserve van 537 miljard aan reserves, een jaar lang alle import betalen met de reserves.

Vorige week liet Poetin weten in gesprek te zijn met verschillende landen om transacties voor olie en gas in roebels te voldoen. Daarmee kan hij de schade aan de Russische economie en de waarde van de roebel beperken. De dollar is de belangrijkste munt in de wereldhandel. Door van klanten te vragen in roebels te betalen, kan Poetin de vraag naar de Russische munt vergroten. Daarmee stijgt de vraag naar de roebel en daarmee de prijs.

Overigens kan Poetin de sancties in zijn voordeel gebruiken. Na een periode met grote groeipercentages sinds het aantreden van Poetin als president eind jaren '90, groeide de laatste jaren de economie al niet meer zo hard. Verschillende economen wijzen er op dat de sancties Poetins grip op de Russische economie verstevigen, omdat met name het onafhankelijke en moderne deel van de economie wordt getroffen.
Publicatiedatum: