"Haven Rotterdam is de dupe"

Schepen wijken uit naar haven Antwerpen door hogere NVWA-tarieven

Nederland snijdt zichzelf in de vingers door de tarieven voor voedselcontroles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) fors te verhogen. Vrachtschepen met containers vlees, fruit en groente wijken hierdoor uit naar de haven van Antwerpen. Rotterdam is daarvan de dupe. Dit meldt de Telegraaf. Volgens CDA-Kamerlid Geurts schiet het kabinet zich zo opnieuw in de voet, na de nadelige effecten van accijnsverhoging voor pomphouders langs de grens. De forse prijsstijging van 80% is voor veel vrachtschepen met containers vlees, fruit en groente een reden om zich te laten bevoorraden in de haven van Antwerpen in plaats van die in Rotterdam. "Dit kabinet maakt onze goede handelspositie en haven kapot", vindt CDA-Kamerlid Geurts.

Klik hier voor meer informatie over de NVWA-tarieven
Fraude
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) verhoogt de NVWA-tarieven omdat er steeds meer voedselfraude aan het licht komt en keuringsinstantie NVWA moet worden uitgebreid. Deltalinqs, de belangenorganisatie van Rotterdamse Havenondernemers, en Fenex, de brancheorganisatie van logistieke dienstverleners, slaan alarm. VVD en CDA wilden eigenlijk dat het geld voor deze extra controleurs gevonden zou worden door de NVWA effici├źnter te laten werken. Het voorstel kreeg geen Kamermeerderheid.

Voor het bedrijfsleven betekent dit echter dat zij fors meer moeten betalen voor de controles. Deltalinqs en Fenex menen dat Nederland zich hierdoor uit de markt prijst. In de landen om ons heen stijgen de tarieven namelijk niet zo hard.

Bron: Telegraaf

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.