
Verdiepingscursus residuen van bestrijdingsmiddelen groot succes
Tijdens de cursus komt naar voren dat je als kwaliteitsmanager in de AGF je een weg moet banen tussen verschillende standpunten. De uitgangspunten van een teler zijn anders dan die van een consument: een teler wil een zo groot mogelijke opbrengst van een goed verkoopbaar product waarbij bestrijdingsmiddelen als hulpmiddel worden ingezet, terwijl de consument een goed uitziend product wil zonder chemische toevoegingen. Maar ook de uitgangspunten binnen je bedrijf kunnen al verschillen. Daarnaast speelt dat de ene afnemer eist dat product voldoet aan de wettelijke richtlijnen waarbij de andere afnemer uitsluitend genoegen neemt met bovenwettelijke richtlijnen. Waarbij de kwaliteitsmanager zich ook nog moet laveren tussen de verschillende kennisniveaus.
Om te voorkomen dat er spraakverwarringen en/of interpretatieverschillen ontstaan, dien je je bewust te zijn van de verschillende invalshoeken. De cursisten kunnen nu bij een overschrijding op residuen gerichte vragen stellen aan de telers. Men kan met behulp van het spuitplan nagaan welke plagen er wel / niet behandeld zijn. Men kan relaties leggen tussen de gemeten MRL waarden en het spuitplan. Kortom actief maar ook proactief voorkomen dat er overschrijdingen van residuen van bestrijdingsmiddelen optreden. Treden er toch afwijkingen op, dan weet de cursist wat de benodigde acties zijn, richting telers/leveranciers, autoriteiten en afnemers. In goed overleg kan men op zoek gaan naar oplossingen. Zodat de klant je als betrouwbare leverancier blijft zien en op zijn vragen een bevredigend antwoord krijgt.
Dit alles zorgt er voor dat je als kwaliteitsmanager in de AGF volledig in control bent over het onderwerp residuen van bestrijdingsmiddelen. Je bent een volwaardige gesprekspartner!
Mocht u na het lezen van dit artikel meer informatie willen hebben over residuen van bestrijdingsmiddelen ga naar: www.ns-quality.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-01-19 Nog steeds veel overschrijdingen MRL's bij import Turkse en Egyptische g+f
- 2023-01-19 RASFF: Salmonella in zwarte champignons uit Ivoorkust
- 2023-01-18 Flourpower roept biologische pistachenoten terug wegens aflatoxines
- 2023-01-17 Micro Smedt wordt Normec Micro-Smedt
- 2023-01-10 RASFF: Diflubenzuron gevonden tussen Thaise aubergines uit Mexico
- 2023-01-09 Britse E. coli-uitbraak in 2021 was te wijten aan voorgesneden Spaanse watermeloenen
- 2023-01-06 EFSA heeft nieuw logo
- 2023-01-03 Engelse salade test vindt Listeria uit eerdere uitbraak
- 2023-01-03 "Baby-komkommers Australische teler in verband gebracht met salmonella-uitbraak"
- 2023-01-02 Jumbo roept rode kool met appel terug vanwege glas
- 2023-01-02 Starfruit roept mini prei van merk Royal Africa terug wegens Diafenthurion
- 2022-12-22 Uitbraak Salmonella in Noorwegen, Zweden en Nederland, Spaanse komkommers als bron verdacht
- 2022-12-21 RASFF: Chloorpyrifos in grapefruit uit Turkije
- 2022-12-20 Limieten cadmium in speciale paddenstoelen aangepast
- 2022-12-20 Wijziging NVWA-tarieven per 1 januari 2023
- 2022-12-19 Makro geeft veiligheidswaarschuwing af voor Rode Rawit Peper
- 2022-12-16 RASFF: Pyraclostrobin-overschrijding in Spaanse andijvie
- 2022-12-15 Hoog cadmiumgehalte in partij Marokkaanse paprika's
- 2022-12-15 GLOBALG.A.P. officieel erkend door de NVWA
- 2022-12-14 Delhaize roept bio milde kiemen terug wegens Salmonella