Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verdiepingscursus residuen van bestrijdingsmiddelen groot succes

Groen Agro Control en N&S Quality Consultants hebben de afgelopen vier weken met succes 14 cursisten alles bijgebracht over residuen van bestrijdingsmiddelen. De cursisten, die voornamelijk werkzaam zijn als kwaliteitsmanager in de AGF, zijn bijgepraat over de toepassing van bestrijdingsmiddelen in de teelt, tot aan de mogelijke consequenties bij een overschrijding van residuen in een eindproduct.

Tijdens de cursus komt naar voren dat je als kwaliteitsmanager in de AGF je een weg moet banen tussen verschillende standpunten. De uitgangspunten van een teler zijn anders dan die van een consument: een teler wil een zo groot mogelijke opbrengst van een goed verkoopbaar product waarbij bestrijdingsmiddelen als hulpmiddel worden ingezet, terwijl de consument een goed uitziend product wil zonder chemische toevoegingen. Maar ook de uitgangspunten binnen je bedrijf kunnen al verschillen. Daarnaast speelt dat de ene afnemer eist dat product voldoet aan de wettelijke richtlijnen waarbij de andere afnemer uitsluitend genoegen neemt met bovenwettelijke richtlijnen. Waarbij de kwaliteitsmanager zich ook nog moet laveren tussen de verschillende kennisniveaus.

Om te voorkomen dat er spraakverwarringen en/of interpretatieverschillen ontstaan, dien je je bewust te zijn van de verschillende invalshoeken. De cursisten kunnen nu bij een overschrijding op residuen gerichte vragen stellen aan de telers. Men kan met behulp van het spuitplan nagaan welke plagen er wel / niet behandeld zijn. Men kan relaties leggen tussen de gemeten MRL waarden en het spuitplan. Kortom actief maar ook proactief voorkomen dat er overschrijdingen van residuen van bestrijdingsmiddelen optreden. Treden er toch afwijkingen op, dan weet de cursist wat de benodigde acties zijn, richting telers/leveranciers, autoriteiten en afnemers. In goed overleg kan men op zoek gaan naar oplossingen. Zodat de klant je als betrouwbare leverancier blijft zien en op zijn vragen een bevredigend antwoord krijgt.

Dit alles zorgt er voor dat je als kwaliteitsmanager in de AGF volledig in control bent over het onderwerp residuen van bestrijdingsmiddelen. Je bent een volwaardige gesprekspartner!

Mocht u na het lezen van dit artikel meer informatie willen hebben over residuen van bestrijdingsmiddelen ga naar: www.ns-quality.nl


 
Publicatiedatum: