Marokko: Slechte tijden voor citrusproducenten

Het had een uitzonderlijk goed seizoen moeten worden, maar het gaat nu echt slecht op de citrusmarkt. Lagen de prijzen op de lokale markt vorig jaar nog tussen de 0,13 en 0,16 eurocent per kilo, nu schommelen ze tussen de 0,01 en 0,02 eurocent per kilo. Zelfs voor die prijs worden ze nauwelijks verkocht.

Ook de export ligt veel lager dan verwacht. Volgens Abdel-Krim Ouguellit, manager van de groep Fresh Fruit, komt de export van bijvoorbeeld clementines naar Rusland, vanouds de belangrijkste exportmarkt van Marokko, totaal niet boven de 40.000 ton uit. "Met dit tempo halen we de verwachte 180.000 ton export niet en komen we waarschijnlijk niet boven de 115.000 ton export van clementines," voorspelt Ouguellit.

Er zijn uiteenlopende oorzaken te noemen. Een te vroege oogst van sommige rassen als gevolg van de hoge temperaturen in oktober. Een tekort aan regen waardoor de vruchten zich onvoldoende hebben kunnen ontwikkelen met als resultaat een klein formaat dat in groot volume moeilijk te exporteren is. Op de markt is de tijd nog niet rijp voor de clementines. De koers van de clementine in Rusland ligt momenteel rond de 300 dollar per ton tegenover 900 à 1.200 dollar in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.