De sinaasappelhandel en het Chinese Nieuwjaar

Sinaasappelen brengen geluk

De feestelijkheden rondom de viering van het Chinese Nieuwjaar zijn weer voorbij. Volgens de Chinese tradities symboliseren sinaasappelen geluk en daarom worden zij tijdens dit zestien dagen durende feest gebruikt ter decoratie en als geschenk voor vrienden en bekenden. 

In 2016 waren China en Hongkong respectievelijk de vijfde en zesde grootste importeurs van sinaasappelen. Tezamen importeerden zij 498.535 ton sinaasappelen met een waarde van naar schatting €417mln. De Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste exporteurs naar de Chinese markt. Er komt dus jaarlijks een enorm volume sinaasappelen China binnen. Is er nog ruimte voor meer? Blijkbaar wel.

Intracen.org vertelt ons dat volgens de ITC Export Potential Map het onaangeboorde potentieel in China en Hongkong rond de €268 miljoen bedraagt. 

Dit betekent dat andere sinaasappel producerende landen, zoals Egypte, Turkije en Marokko hun export uit kunnen breiden door zich op de Chinese markt te richten met een gezamenlijk potentieel van bijna €11 miljoen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018