Rusland weigert 1,2 miljoen Duitse aardbeiplanten

Ongeveer 1,2 miljoen aardbeiplanten die vanuit Duitsland naar Rusland geëxporteerd zouden worden, mogen de regio Lipetsk regio niet in. Dit meldt de hoofd agronoom van "Berry Fields" LLC, Irina Dotsenko, aan FruitNews tijdens de internationale conferentie "Berries of Russia 2018".

"De laatste twee jaar hebben we de aardbeiplanten gewoon naar Rusland kunnen exporteren met expertchecks en quarantaine certificaten. Dit jaar zijn echter al 1,2 miljoen aardbeiplanten de toegang tot Rusland geweigerd, ook al hebben we de bevestiging gehad dat er geen problemen waren met de producten," legt Irina Dotsenko uit.

Volgens haar worden plantmaterialen van alle Duitse producenten geweigerd. Op dit moment zoekt het bedrijf "Berry Fields" steun van overheid om dit probleem op te lossen en compensatie voor hun grote verliezen te krijgen. .

"We kunnen nu niet uitbreiden. Het areaal dat op het moment gebruikt wordt voor wilde aardbeien is 45 hectare. Als we deze 1,2 miljoen aardbeiplanten hadden geplant, hadden we 72 hectare gehad. We willen plantmateriaal van een betrouwbare leverancier importeren," vertelt ze. 

Wat betreft de mogelijkheid om plantmateriaal van Russische producenten te kopen, zegt de agronoom dat het winstgevender is om de aardbeiplanten te importeren. De belangrijkste reden hiervoor is de afname in de kosten voor technologie in het productieproces. 

"Idealiter willen we ons op Europa richten, waar de kosten van het kweken van het plantmateriaal lager liggen. Dit komt door de goede productieschema's en apparatuur. In Rusland bevat het eindproduct een toeslag voor kapitaallasten voor technologie, irrigatie en nog meer," voegt Dotsenko toe. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018