Zware metalen in paddenstoelen?

Wilde en vooral gecultiveerde paddenstoelen zijn tegenwoordig bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Er vinden dan ook regelmatig controles plaats.

"Gelukkig waren in 2016 en 2017 geen van de in totaal 70 onderzochte monsters van verse wilde en gecultiveerde paddenstoelen belast met een noemenswaardig hoge hoeveelheid aan zware metalen", zegt Frerk Feldhusen, directeur van het 'Landesamt für Landwirtschaft, Lebensmittelsicherheit und Fischerei' (LALLF) in Rostock.

In de retail en bij de groothandel werden 51 monsters van gecultiveerde paddenstoelen (30x champignons, 10x kruisdisteloesterzwam, 8x gewone oesterzwammen, 3x shiitake) evenals 19 monsters van wilde paddenstoelen (allemaal cantharellen) genomen en deze werden door de deskundigen van LALLF geanalyseerd. Er werd gecontroleerd op de elementen lood, cadmium en kwik.

Paddenstoelen nemen zware metalen via het wortelsysteem uit de grond op. Ze filteren ze op natuurlijke wijze uit en hopen het op in hun vruchtlichamen. Wilde paddenstoelen kunnen afhankelijk van de bodemgesteldheid hogere gehaltes aan cadmium en kwik bevatten dan gecultiveerde paddenstoelen. De opnamehoeveelheid van de elementen is afhankelijk van de paddenstoelensoort zeer verschillend en verschijnt in gedroogde consumptiepaddenstoelen in nog hogere concentraties.

"Wie regelmatig verse paddenstoelen eet, zou volgens de aanbeveling van het Duitse ministerie van milieu wekelijks niet meer dan 200 tot 250 gram moeten eten. Voor kinderen gelden kleinere hoeveelheden, afhankelijk van hun lichaamsgewicht", onderstreept Frerk. "Af en toe grotere hoeveelheden eten kan zonder bezwaar."

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018