Kyle McKinney:

“20% minder gewasbeschermingsmiddelen nodig in strijd tegen Black Sigatoka

De ziektedruk in de bananenteelt maakt een derde uit van de verkoopprijs, rekende Kyle McKinney van Alltech Crop Science onlangs voor in een interview. De strijd tegen Black Sigatoka, de ziekte waar hij op doelde, is een grote bedreiging voor de bananentelers in Costa Rica. Daarom werd dat land zijn uitvalsbasis voor onderzoek.
 
"Costa Rica is de vierde of vijfde grootste bananenproducent en de grootste exporteur van ananas," aldus de onderzoeker. Het klimaat is perfect voor ziektes: in de bodem en in de lucht." Black Sigatoka is de grootste uitdaging voor de bananentelers in het land. "We zouden de helft van de planten verliezen als we niet constant gewasbeschermingsmiddelen zouden inzetten om de verspreiding te voorkomen."

Kyle doet onderzoek naar bestrijding van de ziekte. "We ontwikkelen technieken die de gunstige enzymen produceren uit fermentatie van bacteriën. Dus als deze enzymen toegediend worden in de bodem of op het blad, vallen ze de schimmel aan en breken door de celwand, wat de ziekte vermindert. Het werkt op dezelfde manier als een gewasbeschermingsmiddel." Daarnaast wordt er gewerkt aan resistentie. "Tot nu toe zien we dat bijna 20% minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn als we onze techniek toepassen."

Lees hier het volledige interview met Kyle McKinney.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018