EU en Chili praten over verlenging associatieverdrag

In Brussel zijn de Europese Unie en Chili gestart met onderhandelingen over de verlenging van het huidige associatieverdrag. In november 2017 vonden de eerste gesprekken plaats, waarna de Europese Commissie is gestart met het raadplegen van de betrokken sectoren voor de verdere besluitvorming. 

Het doel van de onderhandelingen is om het 14 jaar geleden gesloten associatieverdrag te moderniseren. Eurocommissaris Cecilia Malmstrom laat weten dat Chili de oudste handelspartner van de EU in Latijns-Amerika is. Het huidige verdrag heeft de voorbije jaren geleid tot een aanzienlijke toename van de handelsstromen tussen beiden partijen.

Volgens FEPEX bleven de kansen,die Chile de AGF-sector te bieden had, echter vrij beperkt met een minimale export ondanks het feit dat de productiekalenders elkaar aanvullen. In 2016 bedroeg de export van Spaanse AGF naar Chili slechts 21 ton, met een waarde van €32.000, zo blijkt uit gegevens van het ministerie.
 
De Spaanse import van groenten en fruit bedroeg in 2016 50.470 ton, wat 13% meer is dan in 2015 en een waarde van €79,6 miljoen vertegenwoordigde, 21% meer dan in 2015. De Spaanse import uit Chili laat een geleidelijke groei zien in 2014, 2015 en 2016 maar de volumes zijn lager dan in 2011 en 2012, toen er respectievelijk 76.694 en 78.318 ton werden verladen. 

Chili telt 18 miljoen inwoners en heeft een sterke fruitsector. Het fruitareaal in Chili beslaat 294.000 hectare. De sector produceert ongeveer 5 miljoen ton fruit, waarvan 2,6 miljoen voor de export bestemd is. Chili is de grootste fruitproducent op het zuidelijk halfrond en 's werelds grootste exporteur van druiven en blauwe bessen. 

De laatste jaren hebben de autoriteiten van het land zich in grote mate sterk gemaakt voor de groenten- en fruitsector van het land. 18 oktober is uitgeroepen tot 'landelijke groenten- en fruitdag' en de promotie van Chileens fruit op de Europese markt wordt extra kracht bijgezet door middel van grootschalige reclamecampagnes. Chili is echter ook op zoek naar nieuwe markten in Azië. Vorig jaar is Chili begonnen met de export van nectarines naar China, een markt die het land al geruime tijd voorziet van kersen, druiven en blauwe bessen. 

De groentensector in Chili heeft niet dezelfde groei doorgemaakt als de fruitsector. Het groentenareaal bedroeg in 2016 69.845 hectare wat een groei van 9,5% ten opzichte van 2015 betekent. Het grootste gedeelte van het areaal is gewijd aan de teelt van suikermais, sla en tomaten, met een aandeel van respectievelijk 14%, 10% en 7% in het totale groentenareaal. 

De Verenigde Staten zijn de grootste markt voor de Chileense AGF-exportsector, gevolgd door de EU. Spanje is goed voor 7% tot 8% van de totale Chileense export naar de EU, gevolgd door Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. 
Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018