bloeddruk verlagen en zo aderverkalking tegengaan

Gezondheidsvoordelen paarse suikermais

Er worden momenteel paarse suikermaisrassen ontwikkeld om telers te helpen beter in te spelen op de groeiende groep gezondheidsbewuste consumenten. 

De Universiteit van Queensland ontwikkelt met gezamenlijke financiering door telers en het ontwikkelingsbedrijf Hort Innovation nieuwe rassen door middel van natuurlijke veredelingsprogramma's. Onderzoeker, Tim O'Hare, legt uit dat hij en zijn team zich richten op het ontwikkelen van suikermais met een hoog gehalte aan specifieke fytonutriënten die een positieve uitwerking op de menselijke gezondheid hebben. "Paarse suikermais heeft niet alleen een 'funfactor' maar de pigmenten in de rassen die wij ontwikkelen, bieden andere gezondheidsvoordelen dan de bekende gele suikermaisrassen," vervolgt O'Hare. "De aanwezige anthocyanen worden in verband gebracht met gezonde hart- en bloedvaten, omdat zij de bloeddruk verlagen en zo aderverkalking tegengaan en het risico op een hartaanval verminderen."

Hoewel de onderzoekers van mening zijn dat de paarse suikermais vrijwel hetzelfde smaakt als traditionele suikermais, willen zij dit ook door deskundigen bevestigd hebben. Consumenten en professionele testpanels beoordelen momenteel de smaak, het aroma en de textuur van de nieuwe rassen zodat de onderzoekers er zeker van kunnen zijn dat de wijzigingen geen afbreuk doen aan de smaakeigenschappen en kwaliteit van het product. 

John Lloyd, directeur van Hort Innovation, vertelt dat Australië zich gelukkig mag prijzen dat het toegang heeft tot een overvloed aan lokaal geteelde, gezonde gewassen. "Iedereen is dol op Australische suikermais," zegt hij. "Het is een erg gezond product en dankzij haar consistente kwaliteit in trek op zowel de lokale als overzeese markt. Dit programma is bedoeld om dit succes verder uit te bouwen en telers rassen aan te bieden waarmee zij hun productaanbod kunnen diversifiëren en tegemoet kunnen komen aan de groeiende groep gezondheidsbewuste consumenten."

Het onderzoek naar de nieuwe suikermaisrassen vormt onderdeel van het miljoenenproject Naturally Nutritious, bekostigd uit het Health, Nutrition en Food Safety-fonds van Hort Innovation. Dit fonds is bedoeld om de Australische tuinbouwsector toe te rusten op de toekomst door sector overschrijdende investeringen te faciliteren die gericht zijn op lange termijn, complexe en onderzoeksgebieden waarin doorgaans weinig geïnvesteerd wordt. 

Het werk wordt uitgevoerd als onderdeel van het vijfjarige Naturally Nutritious project. Het doel van dit project is om initieel onderzoek naar de ontwikkeling van innovatieve, aantrekkelijke producten te verrichten die veel voedingsstoffen bevatten, zich onderscheiden op de markt, smakelijk en visueel aantrekkelijk zijn. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018