Franse regering neemt maatregelen tegen prijzenoorlogen tussen supermarkten

Frankrijk wil maatregelen treffen tegen prijzenoorlogen tussen supermarkten. Momenteel is het in Frankrijk al verboden om voeding onder de aankoopprijs te verkopen, maar binnenkort zal de prijs in de winkel zelfs minstens 110% van de aankoopprijs moeten bedragen. De nieuwe regel komt voort uit een overleg dat vijf maanden geleden van start ging tussen de Franse regering en de voedselindustrie.
Bij promoties mag de korting op de prijs maximaal 34% zijn. Ook mag niet meer dan 25% van het productvolume via een promotieactie worden verkocht. Op deze manier wil de Franse regering een einde maken aan verkopen met verlies of zonder winst, wat druk zet op de hele keten. Daarnaast zullen supermarkten gedwongen worden om minstens de kostprijs te betalen aan boeren en tuinders. De maatregelen zouden in ieder geval voor een periode van 2 jaar moeten gelden en worden vervat in een nieuwe wet.

De wet zal in de eerste helft van 2018 worden gepresenteerd en moet nog door het Franse parlement worden goedgekeurd. De wet zal ook andere elementen bevatten die een betere prijs voor voedselproducenten op moeten leveren. De wet moet bijvoorbeeld ook een einde maken aan de praktijk dat supermarkten bij schommelende grondstofprijzen direct nieuwe onderhandelingen willen met hun toeleveranciers. Het is nog de vraag of de Europese Commissie akkoord zal gaan met het voorgenomen Franse beleid vanwege de mededingingsregels die binnen de Europese Unie gelden.

Bron: Landbouwleven

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


De fruitmarkt moet gewoon zijn werk doen concurrentie ver valsing de eu moet hun werk doen
jpk, deil - 2018/01/10 15:15:32.000© AGF.nl 2018