Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herman Lion, Lathouwers en Co.:

"Richting de feestdagen stijgt de afzet, maar witlofprijzen nog altijd veel te laag"

Tholen - Het is nog altijd lastig op de witlofmarkt. De prijzen zijn laag en, ondanks de toegenomen belangstelling richting de feestdagen, zit hier weinig verandering in. "Zoals ieder jaar richting de feestdagen zien we een duidelijke piek in de afzet. Dat is een terugkerend patroon zodra de feestdagen dichterbij komen. De markt trekt er helaas niet echt van bij", legt Herman Lion van Lathouwers en Co. uit.

"Dat maakt het allemaal wat lastig", gaat hij verder. "Traditioneel wordt er met de feestdagen nog steeds veel witlof gegeten, dus de consumptie blijft wel overeind. Het blijft voor veel huishoudens een vaste waarde in de keuken. Jongeren zijn er daarentegen minder bekend mee. Sommigen kennen het gewoon niet goed, anderen weten niet hoe ze het moeten bereiden. Dat is al jaren aan de gang en moeilijk te veranderen. Eetgewoontes zijn in de loop der tijd echt veranderd. Mensen kiezen tegenwoordig vaker voor makkelijk en snel, terwijl je vroeger meer 'verplicht' was om zelf te koken en daardoor automatisch meer met groenten zoals witlof werkte."

Je ziet in de loop der jaren dat er ook nieuwe variëteiten zijn ontwikkeld, waarbij het witlof minder naar bitter neigt en meer naar zoet. "Dat helpt deels", stelt Herman. "Toch is dit niet het grootste probleem. Als witlof wat bitter is, kun je het zelf ook zoeter maken: karamelliseren, een klein beetje honing, dat soort dingen. Daarmee kun je heel goed beïnvloeden hoe het uiteindelijk smaakt. Maar ja, het blijft ook een kwestie van gewenning en de jeugd moet het leren eten."

Verschil retail en handel moeilijk uit te leggen
De vollegrondswitloof, wat sinds midden oktober officieel ook weer gestart is, is dan wel wat duurder, maar gaat ook niet voor de prijzen die zouden moeten. "Uiteraard liggen die prijzen iets hoger, maar eigenlijk zou de witlof uit vollegrond duurder moeten zijn. De arbeid is kostbaar en het is een uitermate intensief product. Toch zijn de prijzen momenteel te laag voor de telers. Wij krijgen er ook geregeld vragen over, want als je naar de retail kijkt, zie je dat de consumentenprijzen juist hoog blijven. Soms 6 tot 6,50 euro voor een zakje van een halve kilo. Dat komt neer op twaalf tot dertien euro per kilo. Dat verschil is moeilijk uit te leggen, maar ja, retail heeft zijn eigen dynamiek en marge-opbouw. Daar kan ik niets over zeggen. Deze prijzen zien wij echter niet terug in de handel."

En dat is lastig, vertelt Herman. "De telers zien ondertussen ook dat witlof in de winkel duur ligt en stellen daar vragen over. Het blijft moeilijk om dat gat tussen producentenprijs en winkelprijs te verklaren. Voorlopig is de markt wel stabiel; dat is positief. En ondanks die lage veilingprijzen loopt de verkoop richting december wel goed door. Alleen de prijsvorming blijft een punt van zorg, want we zitten nu lager dan we gewend zijn in deze periode van het jaar. Onze eigen volumes blijven gelijk en de vraag is er nog steeds, maar er staat wel druk op de markt. Een belangrijk aandachtspunt blijft de nieuwe generatie. Daar moeten we echt op focussen om de toekomst van witlof te verzekeren."

Voor meer informatie:
Herman Lion
Lathouwers en Co
Veilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise), België
+32 (0)52 39 79 00
[email protected]
www.lathouwers.net

Gerelateerde artikelen → Zie meer